TD 54 Numaralı Tahrir Defterine (H.976/M.1568) göre Dimetoka Kazası
Dimetoka Township in according to 54 Numbered Record Notebook (H.976/G.1568)
  1. Tez No: 277079
  2. Yazar: ÖMER ÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dimetoka, Tax, Population, Production, Soil
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
54 Numaralı Mufassal Tahrir Defteri, 1568 (Hicri 976) tarihinde, iki cilt halinde düzenlenmiştir. Edirne Livası dâhilinde bulunan kaza ve nahiyelerin vergi kaydını içermektedir. Bununlar birlikte, sosyal tarihe dair de önemli bilgiler ihtiva etmektedir.Bu çalışma, söz konusu defterin ilk cildinin sunduğu bilgilerden istifade etmek suretiyle; 1568 tarihinde Edirne Livasına tabi olan Dimetoka Kazası'nın sosyal ve ekonomik tarihine bir nebze ışık tutmak amacıyla hazırlanmıştır. İlk kısımda, Tahrir defterinin tanıtımı yapıldıktan sonra, Dimetoka'nın ilk çağlardan XVI. yüzyıla kadar olan tarihçesi anlatılmıştır. Sonrasında, söz konusu deftere göre Dimetoka'nın merkez kazası, nahiyeleri, mahalleleri ve köyleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bölgeler hakkında yapılan araştırmalardan, karyenin gelişim ve değişim sürecini daha iyi anlayabilmek adına faydalanılmıştır. Defterde, Dimetoka'ya ait bilgilerin tamamına yakını çevrilmiş olup; vergi kayıtları ve üretim kalemleri, detaylı bir şekilde kaydedilmiştir.Çalışmamızın son kısmı, 54 numaralı tahririn sunduğu bilgiler ile bu bölge üzerine yapılmış olan akademik araştırmaların sunduğu bilgilerin yorumlanmasına ayrılmıştır. Üretim, nüfus, cemaat, vakıf ve mülkler üzerine sunulan bilgiler karşılaştırılmış ve bir bütünlük sergilemek üzere birleştirilmiştir. Bu bilgiler dâhilinde 1568 yılında Dimetoka'nın sosyal ve ekonomik tarihine ilişkin veriler ortaya çıkartılmıştır.Anahtar Sözcükler1.Dimetoka2.Vergi3.Nüfus4.Üretim5.Toprak
Özet (Çeviri)
54 Numbered Detailed Record Notebook. Arranged in 1568 ( Hijri 976) as two volumes. Its content is tax records of districts and townships of Live Shire. Added to this, it has important information about social life.The aim of this research is to shine a light on the social ans economical history of Dimetoka township which was subjected to Edirne Shire in 1568 via the information provided from the first volume of the above mentioned notebook. In the first chapter, after introducing the notebook, Dimetoka?s history from Antiquity to XVI. century was told. Then, information about the villages, central district, townships and wards were given according to the mentioned notebook. In order to better understand the process of development and transition of vill, researches about these places were utilized. In the notebook, almost all data about Dimetoka were translated, tax records and production entries were recorded in a detailed way.Last part of the work was separated for interpretation of the information which provided from 54 Numbered Notebook and provided from the information of academical researches about this place. Information about production, population, society, endowment and property were compared and unified in order to have a unity. According to these information social and economical history of Dimetoka in 1568 datum were deduced.