Atâyî (Nevâlîzâde) Divânı
Atâyî (NevâlÎzâde) Divânı
  1. Tez No: 277118
  2. Yazar: SÜLEYMAN YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL HAKKI AKSOYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: AtâyîDivânEski Türk EdebiyatıNevâli-zâdeGazel, AtayiDivanOld Turkish LitaratureNevalizadeGazel
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tezimiz asıl adı Nevâlî-zâde Atâullah Atâyi olan, Atâyî'nin hayatı, edebi kişiliği ve divanının metin transkripsiyonundan oluşmaktadır. XVII. asırda yaşamış olan Atâyî'nin Divânının el yazması nüshası İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinde bulunmaktadır. Tezimiz üç ana bölümden oluşmaktadır.I. bölüm şairin hayatı ve edebi kişiliğine ayrılmıştır.II. bölüm divanın şekil ve muhteva özelliklerine ayrılmıştır.III. bölüm divanın transkripsiyonlu metnine ayılmıştır.Atâyî Divânında 2 kaside, 1 terkib-i bend, 2 tahmis, 2 mesnevi, 62 gazel, 7 kıt'a, 1 nazm, 3 müfred, 20 matla olmak üzere toplam 100 manzume yer almaktadır. Divan nüshasında şiirler karışık verildiği için klasik divan tertibine uygun olarak düzenleme yapılmış varak numaraları şiirin başında şiir numarası ile birlikte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our thesis explain the last original name Nevali-zade Ataullah Atayi?s life, literary personality and consist of text transcription of divan XVII. Century, is located in İstanbul University Library is located at. Our thesis is composed of three main sections:I.the chapter is devoted to the poet?s life and personality traitsII.the chapter, Divan consist of the features and contentIII. the chapter, the court is divided intro transcription textIn Atâyî?s Divan 2 encomium, 1 terkib-i bend, 2 tahmis, 2 mesnevi, 62 gazel, 7 kıt?a, 3 müfred, 20 matla to have total of 100 poemsIn compliance with the regulations Complex shapes, the sofa prose copy of divan, made for the classical composition Divan, poetry was given the number leaves at top