Milli Korunma Kanunu çıkarılma amacı,sosyo-ekonomik etki ve sonuçları
National Protection Law the social and economical results
- Tez No: 277260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ŞERİF KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Milli Korunma Kanunu, İkinci Dünya Savaşı, Cumhuriyet Halk Partisi, Ekonomi, Devletçilik, National Protection Law, Economy, Republic Public Party, Statism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kuruluşundan itibaren siyasi ve ekonomik yapısını oluşturmaya başlamıştır. Ancak ne kadar uzak kalmaya çalıştıysa da dünyada 1939 yılından itibaren yayılmaya başlayan İkinci Dünya Savaşı'nın etkisinden kurtulamamıştır. Bu etkiler siyasi alanda, en çok da ekonomi alanında kendini hissettirmiştir. Savaşa hazırlıksız yakalanan Türkiye'de planlı bir ekonomi bulunmaması dönemin hükümetlerini bu konuda çalışmaya sevketmiştir. Savaşın ekonomi üzerindeki tahribat ve olumsuzluklarını en aza indirmek için olağanüstü tedbirler alınmıştır.İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması ile birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de sosyal, siyasi, askeri, ekonomi, sivil savunma gibi birçok alanda sıkıyönetim tedbirleri alınmıştır. 1940 yılında tek parti döneminde savaşın ekonomi üzerindeki olumsuzluğunu önlemek amacıyla kabul edilen Milli Korunma Kanunu 18 Ocak 1940'ta kabul edilerek 26 Ocak 1940'ta yürürlüğe girmiş ve 19 Şubat 1940'ta uygulanmaya başlamıştır. 1946 Temmuz'una kadar uygulanan Milli Korunma Kanunu, beş kez değiştirilmiş ve uygulanması için 650 adet kararname çıkarılmıştır. Bu yıllar arasında iktidarda olan Refik Saydam ve Şükrü Saraçoğlu Hükümetleri döneminde Milli Korunma Kanunu amacına ulaşamamıştır. Tüccar sınıf kanundan pek fazla etkilenmezken, şehirli ve köylü kesim olumsuz yönde etkilenmiştir.Çalışmamamızın amacı; Milli Korunma Kanunu'nun kabul edilme nedenleri, uygulanması, sosyal ve ekonomik etkilerinin tespit edilmesidir. Çalışmamız hazırlanırken arşiv ve kaynaklarının araştırılmasına özen gösterilmiş, resmi kaynaklara ulaşılmış, dönemin basını dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Republic of Türkiye started to create its political and economical structures following its establishment in 1923. However, the country could not avoid the negative implications of the II World War which were started to spread all over the word. These implications were felt both in political and economical sphere but mostly in the latter. As Türkiye was caught without any preparations and she had not have a planned economy, governments of that time begun to work on this issue. They took extraordinary measures in order to bring the negative effects and harms of the war on the economy to the minimum level.Following the breaking out of the II World War, a lot of curfew measures were taken in social, political, military, economical, civil defence and most other fields in Türkiye as most of the other countries. National Protection Law (NPL) which was approved on 18th January 1940 and came into force on 26 January 1940 in order to prevent the negative effects of the war on the economy and the implementation was started on 19 February o the same year. Until the July 1946 the National Protection Law had been amended five times and around 650 Cabinet decisions were issued for its implementation. During this period in which Refik Saydam and Şükrü Saraçoğlu governments were ruling, the law did not achieved its objectives. While the merchants were not affected by the law villagers and the other classes were badly affected.The aim of this study is evaluating the reasons behind the introduction of the National Protection Law, searching the social and economical results of its implementation. During this study, archives and other resources were scanned, official sources reached and the media of that era were taken into account.