Çokuluslu şirketlerde stratejik planlama
Strategic planning of multi-national companies
  1. Tez No: 277347
  2. Yazar: TALHA ERHAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. BİRGÜL ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Uluslu Şirketler, Stratejik Planlama, Çok Uluslu Şirketlerde Stratejik Planlama, Multi-national Companies, Strategic Planning, Strategic Planing of MNCs
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde, hızla gelişen teknolojinin ve globalleşmenin etkisiyle uluslararasın mal ve sermaye hareketleri giderek yoğunlaşmaktadır. Bun nedenle şirketler finansman kaynağı gereksinimi sonucu iç pazarlardan dış pazarlara da yönelmektedir. Bu gereksinim sonucu çok uluslu şirketlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu gelişmeler ile birlikte dünya çapında ekonomik ilişkilerin işleyişindeki küresel dinamiklerin başrolünde ÇUŞ `ler büyük rol oynamıştır. Çok uluslu şirketler, ana şirket ile değişik ülkelerdeki birden fazla sayıda bağlı şirketler aracığıyla faaliyetlerini sürdürmekte oldukları için etkin bir yönetim stratejisine sahip olmaları gerekmektedir.Çok Uluslu Şirketler giderek artan rekabet ortamında üstünlük sağlamak ve piyasadaki krizle mücadele edebilmek için en geçerli yöntemlerinden birisi stratejik planı kullanmaktadırlar. Bu nedenle de bu tez çalışmasında ÇUŞ'larda stratejik planlama incelenmesi öngörülmüştür.Bu tez çalışmasının amacı, şirketlerin verimliliğini arttırma yönünde uygulanan stratejik planlamanın Çok Uluslu Şirketler(ÇUŞ)'de nasıl uygulamaya konuldukları, stratejik planlamanın ÇUŞ'lara olumlu ve olumsuz etkilerini incelenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde ÇUŞ'ların özellikleri,dünya ekonomisindeki yeri ve önemi gibi bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise ÇUŞ'larda stratejik planlamanın önemini anlamak adına stratejik planlama konusu detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise tezin asıl konusu olan ÇUŞ'larda stratejik planlama konusu yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Today, international movements of goods and capital are becoming increasingly concentrated with the influence of rapidly evolving technology and globalization. Therefore companies are also directed to foreign markets from domestic markets as a result of the need of financial resources This need of source as a result the number of multinational companies(MNC) is increasing day. MNC' s played a big role in theglobal dynamics leading these developments in the economic relations with the worldwide operations.MNCs should have an active management strategy on account of having parent company and affiliated companies in different countries, between more than one number that continues activities.In the increasingly competitive environment MNCs uses strategic plan which is one of the most current methods in order to provide market advantage to be able to fight the crisis. That?s why in this study MNCs strategic plan has been envisaged in the review.Aim of this thesis is to investigate how the term of strategic planning implemented şn MNCs which is made by the company to increase the efficiency and strategic plans positive and negative effects in MNCs.In the first chapter of the thesis information has been given about MNCs features, such as the place and importance in the world economy In the second chapter of the thesis, understand the importance of strategic planning for MNCs on behalf of strategic planning are discussed in detail. In the third chapter of the thesis of MNCs strategic planning took place which is the main topic of this thesis.