Telekomünikasyon sektöründe hakim durum kavramı ve hakim durumun kötüye kullanılması
The concept of dominant position in the telecommunications sector and abuse of dominant position
  1. Tez No: 277346
  2. Yazar: BERRİN ÖZGE BEYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyon, Hakim Durum, Hakim Durumun Kötüye Kullanılması, Etkin Piyasa Gücü, Telecommunications, Dominant Position, Abuse of Dominant Position, Significant Market Power
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, hızla gelişmekte olan telekomünikasyon sektörü açısından sektörde hâkim durumda bulunan işletmelerin rekabet ve telekomünikasyon hukuku açısından hâkim durumda olmaları ve bu durumun kötüye kullanıldığı hâller incelenmiş olmakla birlikte, hâkim durum kavramı ve bu kavramla ilişkili olan diğer kavramlar rekabet ve telekomünikasyon hukuku çerçevesinde değerlendirilmiştir. Telekomünikasyon sektörü açısından üzerinde önemle durulması gereken bir kavram olan etkin piyasa gücü kavramı AB Rekabet Hukuku içtihatları ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde incelenmiştir. Ayrıca etkin piyasa gücü kavramı ile hâkim durum kavramı arasındaki benzerlikler ve farklılıklara değinilmiştir. Bunun yanı sıra, hâkim durum kavramının telekomünikasyon hukuku açısından belirlenmesine ilişkin kriterler açıklanmış, hâkim durum kavramının telekomünikasyon sektörü açısından kötüye kullanılma hâlleri RK kararları ile BTK kararları ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study businesses that enjoy a dominant position in the rapidly evolving telecommunications sector are evaluated from the perspective of competition and telecommunications law and an analysis is made on such cases where such dominant position is abused while the concept of dominant position and other associated concepts are evaluated within the framework of competition and telecommunications law. Significant market power, another concept which has to be underlined in view of the telecommunications sector, is examined within the framework of the EU Competition Law precedents and relevant legislation. Furthermore, similarities and differences between the concepts of significant market force and dominant position are addressed. In addition, the criteria that apply to the determination of the concept of dominant position under the telecommunications law are explained and cases where the dominant position is abused in connection with the telecommunications sector are assessed in the light of Competition Law decisions and decisions adopted by the Information and Communication Technologies Authority (BTK).