Emetullah Hanım Divanı
Emetullah Hanım Divanı
- Tez No: 277578
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan, İnceleme, 17.yy, Sıdkî Emetullah Hanım, Divan, Analyse, 17th century, Sıdkî Emetullah Hanım
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Edebî eserler, bir milletin geçmişini, gelecek kuşaklara taşımada en önemli araçtır. Bu nedenle özellikle eski harflerle yazılan metinlerin Latin alfabesine aktarılarak incelenmesi büyük önem taşımaktadır.Çalışma konumuz 17. yüzyıl şairlerimizden olan Sıdkî Emetullah Hanım'ın şu an için elde bulunan tek divanının transkribi ve incelenmesidir. İlk olarak 17. yüzyılın sosyal, siyasi ve edebi görünümü hakkında kısa bir tanıtım yapılmış, şair hakkında kaynaklardaki bilgiler derlenerek şairin hayatı ve edebi kişiliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda şairin intisap ettiği Bayramiyye şeyhi Himmet Efendi hakkında da bilgiler toplanmıştır. Eser şekil ve muhteva yönünden incelenmiştir.Çalışmanın en kapsamlı bölümü olan tahlil bölümünde divan, din-tasavvuf, cemiyet, insan ve tabiat başlıkları altında incelenmiş, son bölümde divan Latin alfabesine aktarılarak transkripsiyon işaretleriyle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Literary outputs are the most important instrument for transmitting a nation?s past to the future generations. Because of this reason, analysing of old texts by translating into Latin alphabet is fundamental.Our study subject is analysing of Emetullah Hanım?s- is one of our 17th century poets- divan transcript. By gathering the knowledge about the poet, the life of the poet and her literary figure have been tried to display. In this context, some knowledge about Bayramiyye Şehy Himmet Efendi, whom the poet joined him, has also been gathered.The piece has been analysed by means of form and context.In the conclusion part, divan has been displayed by translating into Latin alphabet.