Bireysel emeklilik fonları ile yatırım fonlarının getiri profillerinin istatistiksel olarak karşılaştırılması
A statistical comparison between income profiles of private pension funds and mutual funds
  1. Tez No: 277603
  2. Yazar: DEMET ULUKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADTİN RÜZGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Fonları, Bireysel Emeklilik Fonları ve Faktör Analizi, Private Pension Funds, Mutual Funds and Factor Analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sigortacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Yatırımların değerlendirilmesi bireyler ya da kurumlar için son derece önemlidir. Kazançlarından ayırdıkları paranın tekrar ekonomiye kazandırılarak bireyler ya da kurumlar için bir artı değer oluşturması gerekmektedir. Ancak bu yatırımların bireyler ve kurumlar için bir fayda üretmesi ve risklere karşı bir güven oluşturması gerekir. Bu nedenle yatırımları risklere karşı çeşitlendirerek korumanın en önemli araçlarını yatırım fonları oluşturmaktadır. Yatırım fonlarının içeriklerinde çeşitli yatırım araçlarının olması ve bu yatırım araçlarındaki risklere göre kazancın oluşması nedeniyle bu fonlara yatırım yapan bireyler ya da kurumlar riskleri çeşitlendirmekte ve kazançları optimal düzeye taşımaktadırlar. Yatırım fonlarının bu özelliklerine benzer görünüm bireylerin emekliliklerinde ek bir gelir oluşturmak için geliştirilen bireysel emeklilik fonlarında da vardır.Bireysel emeklilik fonları bireylerin ileriki yaşlarında mevcut gelirlerine ek bir gelir yaratmak üzere yatırım fonlarına benzer oluşturulan fonlardır. Bireysel emeklilik fonları, yatırım fonlarına benzer şekilde piyasa yatırım araçlarına yatırım yapmakta, riskleri dağıtırken kazancı optimal seviyeye getirmeye çalışmaktadırlar. Yatırım ve bireysel emeklilik fonları aynı yatırım araçlarını kullandıkları için birçok benzerlik taşımaktadırlar. Bunun yanında bireysel emeklilik fonları, bireylerin ileriki yaşamlarına ek bir gelir getirmek için tasarlandığından yatırım fonlarından farklı olarak birçok avantaja da sahiptirler.Yatırım ve bireysel emeklilik fonlarının ortak yatırım araçlarını kullanmasından (112 tanesi A tipi fon, 163 tanesi B tipi fon ve 103 tanesi bireysel emeklilik fonu) hareketle yatırım ve bireysel emeklilik fonlarından oluşan 384 fon 01.01.2004 ile 31.12.2009 tarihleri arasındaki 1511 iş günü fon fiyatları dikkate alınarak faktör analizi ile değerlendirilmişlerdir. Burada faktör analizi yapılmasının iki temel amacı vardır. Bunlardan birincisi ortak özellikleri olan fonları belirleyip bir grup oluşturarak, anlamsal birlikteliğin istatistiksel birlikteliği sağladığını göstermek, ikincisi de fonlar arasındaki ilişkilerden yararlanarak bazı yeni özellikler ortaya çıkarmaktır. Faktör analizi yapılırken ele alınan 384 fondan oluşan değişkenlerin 1511 iş günündeki gözlem sonucunda 384 fondan (değişkenden) gözlenemeyen ancak bir kısım fonların (değişkenlerin) bir araya gelmesi ile ortaya çıkan gruplamalar bulunmaya çalışılmıştır.Çalışmada faktör analizinin yanında aynı faktörde yer alan fonların grafikleri çizilmiş ve benzer getiri profillerine sahip oldukları gösterilmiştir. Kuruluş olarak benzer özelliklere sahip olan fonların istatistiksel olarak da benzer gruplarda toplandığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla fon çeşitliliğinin fazla olması getiri çeşitliliğinin fazla olmasını sağlamadığı görülmüştür. Çalışma 5 bölümden oluşmuş birinci bölümde yatırım fonları, ikinci bölümde bireysel emeklilik fonları, üçüncü bölümde yatırım ve bireysel emeklilik fonlarının karşılaştırılması, dördüncü bölümde faktör analizinin genel yapısı ve beşinci bölümde Türkiye'deki yatırım ve bireysel emeklilik fonları faktör analizi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SummaryA STATISTICAL COMPARISON BETWEEN INCOME PROFILES OF PRIVATE PENSION FUNDS AND MUTUAL FUNDSThe evaluation of investments is very important for individuals and institutions. It is necessary for individuals and institutions to bring the revenue back in the economy. These investments, however, need to produce benefits for individuals and institutions, and create a confidence against risks. Mutual funds are therefore the most important instruments of diversifying investments against risks. The content of investment funds includes various investment instruments and brings revenue as per risks. Because of that, individual persons and institutions can diversify the risk and bring their revenue to an optimal level. A similar view of the feature of mutual funds can be found in risk return profiles. Risk return profiles are developed to create an additional income for individuals in their future lives such as mutual funds. The market invests similar to investment funds in investment instruments and tries to reach an optimal level for revenue while distributing. Because of their same usage of investment instruments, investment funds and income profiles have many similarities. On the other hand, unlike investment funds, income profiles are created for individual persons to bring an additional income and have various advantages.384 mutual funds and income profiles (112 Type A funds, 163 Type B funds and 103 risk return profiles) evaluated in factor analysis (Taking into account 1511 weekdays between 01.01.2004 and 31.12.2009). There are two main purposes of factor analysis. The first purpose is to determine a group of funds with similar characteristics and to prove that their semantic association is providing a statistical characteristic. In the second place is to find new characteristics by using their relation. This study tries to find out groups of variable funds which cannot be seen while making the factor analysis on the 384 variable funds by observing 1511 weekdays.This study shows graphics of funds which are at the same factor as factor analysis and proves that they own similar gain profits. It emerges, funds with same established characteristics gather in similar statistical groups. Therefore the diversity of funds does not show wider revenue diversity. The study is formed in 5 sections. The first section examines investment funds. The second section examines risk return profiles. The comparison of investment funds and risk return profiles is in the third section. The forth section examines the main structure of factor analysis, while the fifth section is examining the factor analysis of investment funds and risk return profiles in Turkey.