The historiography of Young Turk Revolution and the problem of bourgeois revolutions
Jön Türk Devrimi tarihyazımı ve burjuva devrimleri sorunsalı
  1. Tez No: 277654
  2. Yazar: ÖNDER UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. ATTİLA AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Tarih, Political Science, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Devrimci süreç, burjuva devrimi, Jön Türk Devrimi, Revolutionary sequence, bourgeois revolution, the Young Turk Revolution
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez Osmanlı İmparatorluğu tarihinde bir burjuva devriminin varlığını işaret etmektedir. Geçerliliğini kaybetmiş kıstasları kullanan ve 1908 ve 1923'teki momentler arasındaki ikiliğe işaret eden tarih yazımının bütün yaklaşımlarına karşıt olarak, tezde burjuva devrimleri üzerine güncel olan tezler kullanılmış ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Temmuz 1908 Kasım 1922 arasında gerçekleşen tek bir devrimci süreçten geçtiği iddia edilmektedir. Tezde aynı zamanda bu tek devrimci sürecin bir burjuva devrimi olduğu fikri öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis points to the existence of a bourgeois revolution in the history of the Ottoman Empire. Against all approaches of the historiography on the subject which employ outmoded criteria and point to a duality between the moments in 1908 and 1923; it employs contemporary arguments on bourgeois revolutions and argues that the Ottoman Empire witnessed a single revolutionary sequence which occurred between July 1908 and November 1922. The thesis also suggests the idea that this single revolutionary sequence of the Ottoman Empire was a bourgeois revolution.