The rise of Russian Nationalism under Vladimir Putin: 2000-2008
Putin Döneminde Rus Milliyetçiliğ?inin yükselişi: 2000-2008
  1. Tez No: 277728
  2. Yazar: VİKTORİİA DEMYDOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY F/ TANRİSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Russia, Vladimir Putin, ethnic nationalism, nation-building, foreign policy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu tez 2000-2008 dönemindeki ulus inşa sürecini ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in milliyetçilik söylemini incelemeyi amaçlamaktadır. Tez, 2000'li yıllardan bu yana Rus milliyetçiliğinin yükselişine odaklanmaktadır ve milliyetçilik söylemini devlet, kültür, din ve aşırı sağcı siyasal hareketleri temsilcileri düzeyinde incelemektedir. Bu tez Vladimir Putin'in Rus milliyetçilik söyleminin etnik unsurlar içermesine rağmen onun milliyetçilik anlayışının etnik olmadığı tersine Rus vatandaşlarının etnik kimliklerini ortadan kaldırmadan Rus devletine sadık olmalarını öngören çok etnikli ve kapsayıcı bir söylem olduğunu savunmaktadır. Aslında, Putin'in milliyetçiliği çok çeşitlidir. Etnisite, din ve diğer kültürel unsurlardan farklı olarak, devlete bağlılık bu milliyetçilik anlayışının temelini oluşturmaktadır.Bu tez beş ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünün ardından, İkinci bölüm 1991'de Sovyet Birliğinin dağılmasından sonra ortaya çıkan Rus ulus inşa süreci ve kimlik oluşumunun ana unsurlarını ve inceler ve bu unsurlardan hangilerinin devlet liderliği tarafından seçildiğini açıklamaktadır. Üçüncü bölüm ise, Boris Yeltsin dönemindeki ulus inşa politikasına odaklanmaktadır. Dördüncü bölüm Vladimir Putin'in ulus inşa politikası ve onun milliyetçilik söylemini incelemektedir. Beşinci bölüm ise Rus dış politikasını, Yakın çevredeki Ruslara dönük politikası ve BDT ülkeleri ile Batı ile ilişkilerini incelemektedir. Sonuç bölümü ise tezin ana bulgularını tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to discuss the process of nation-building and discourse of Russian nationalism of the Russian President Vladimir Putin in 2000 - 2008. It focuses on the rise of the nationalism in Russia since 2000 and analyzes discourse of nationalism at the state level, in culture and religious sphere, as well as its representation in various ultra right-wing political movements. The thesis argues that despite the ethnic elements in Vladimir Putin?s discourse of Russian nationalism, his version of nationalism is not ethnic, but rather multiethnic and inclusive that seeks to promote loyalty to the Russian state among the Russian citizens without eliminating their ethnic identities. In fact, Putin?s version of nationalism is multidimensional. Unlike ethnicity, religion and other cultural elements, the loyalty to the state constitute the core of this nationalism.The thesis comprises of four main chapters. After the introduction chapter, the second chapter examines the main projects of the Russian nation-building and identity construction that emerged after the breakup of the Soviet Union in 1991, and explains which of them were chosen by the leadership of the republic. The third chapter focuses on the discussion of the nation-building under Boris Yeltsin. The fourth chapter is the analysis of Vladimir Putin?s nation-building policy and his discourse of nationalism. The fifth chapter analyses the foreign policy of Vladimir Putin, paying attention to policy towards compatriots in the near abroad, countries of the CIS and West. The concluding chapter discusses the main findings of the thesis.