Nationality policies in Post-Soviet Kazakhstan
Sovyet sonrası Kazakistan'da ulus politikaları
- Tez No: 277729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ulus İnşası, Orta Asya, Kazakistan, Milliyetçilik, Sovyetler Birliği, Nation building, Central Asia, Kazakhstan, Nationalism, Soviet Union
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez Kazakistan'ın ulus politikalarındaki sürekliliğini Sovyet ve Sovyet sonrasi dönemler arasında analiz etmeye çalışmaktadır. Sovyet geçmişine baktığımızda, Sovyet şablonu ulus politikaları Kazakistan'da derince kök salmıştır. Sovyet şablonu ulus politikalarını düşününce bu çalışma, ulus politikalarının şablonunun yapısını Rus hegemonyası altında eşitler arası birinci olarak kavramsallaştırır. Sovyet sonrası dönemle ilgili olarak, ana akım argümanların aksine ulus inşa polikaları küllerinden doğmamıştır. Bu çalışma Sovyet sonrası dönemde Kazakistan'daki ulus inşasının Sovyet şablonuyla birlikte nasıl ilerlediğini aydınlatmayı amaçlar. Bağımsız Kazakistan'ın ulus inşa sürecini değerlendirirken Kazakların yükselen yerli hegemonyası vurgulanır. Başka bir deyişle, bu çalışma ulus inşa süreci salınımlarının etnik ve sivil yönlerini göz önüne alarak, eşitler arası birincinin dönüşümünü analiz etmeye çalışır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to analyze the continuity of nationality policies of Kazakhstan between Soviet and post-Soviet periods. As for the Soviet past the Soviet template of nationality policies was deeply rooted in Kazakhstan. Considering the Soviet template of nationality policies, this study conceptualizes the structure of it as first among equals under Russian hegemony. With regard to post-Soviet period, this thesis claims that the nation building policies were not born out of its ashes contrary to the mainstream arguments. This study aims to reveal how the post-Soviet nation building in Kazakhstan is still proceeding along with the Soviet template. Evaluating nation building process of independent Kazakhstan, this study emphasizes the rising titular hegemony of Kazakhs. In other words, this study attempts to analyze the transformation of first among equals taking into account the ethnic and civic aspects of nation-building oscillations.