Kırgızistan ve Türkiye bankacılık sisteminin karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of banking systems of kyrgyzstan and Turkey
  1. Tez No: 277908
  2. Yazar: SHAVKAT ABDUJABAROV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAHİDE AYYILDIZ ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sistemi, Merkez Bankası, Para Politikası, Merkez Bankası Bağımsızlığı, Banking System, Central Bank, Monetary Policy, Central Bank Independence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tezin amacı Kırgızistan ve Türkiye bankacılık sistemlerini karşılaştırarak iki ülke bankacılık sistemine ilişkin sorunları incelemektir.Bu çalışmada merkez bankalarının tarihçesi, yapısı, temel fonksiyonları ve uyguladığı para politikaları üzerinde durulmuştur.İkinci olarak, Kırgızistan Cumhuriyeti Merkez Bankası statüsü ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası statüsünün bağımsızlığa ilişkin hükümleri karşılaştırılarak, üstünlükleri ve zayıf yönleri ortaya konmuştur.Üçüncü olarak, Kırgızistan ve Türkiye bankacılık sistemlerindeki ortak sorunlar ve çözüm önerileri belirlenmiştir.Sonuç olarak, her iki ülkenin de bankacılık sistemindeki eksikliklerin giderilmesinin ülke ekonomilerine ve global sermaye hareketlerine katkısı olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine issues related to the banking system of Kyrgyzstan and Turkey by comparing the banking sectors of these two countries.The first part of the study discusses on; a brief history of the central banks, institutional structure, functions and monetary policies practised by these two countries.Secondly, level of independence of the central banks of these two countries was studied. With the comparison of central bank independence criteria the strong and weak aspects of the independence were introduced.Thirdly, common problems identified and solutions and recommendations were suggested for the banking systems of Kyrgyzstan and Turkey.As a result, that removing of the shortcomings in the banking systems of both countries will result positively on national economic indicators were observed.