Türkiye'de bireysel emeklilik sisteminin analizi ve tüketicilerin yaklaşımları üzerine bir araştırma (Ankara ili örneği)
A study on individual pension system and the attitudes of consumers (Ankara province sample)
- Tez No: 277972
- Danışmanlar: PROF. DR. SANEM ALKİBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Sigortacılık, Banking, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Bireysel Emeklilik Sistemi, Social Security, Individual Pension System
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Kamu sosyal güvenlik sistemininin tamamlayıcısı olan bireysel emeklilik sistemi, bireylerin çalışma yaşamları boyunca yaptıkları düzenli tasarrufların yatırıma dönüştürülmesi ile çalıştıkları dönemde sahip oldukları refah düzeyinin emeklilik döneminde de devam etmesini sağlamayı amaçlayan bir sistemdir.Araştırmada, bireysel emeklilik sistemine üye olan katılımcıların katılım amaçlarının ve bireysel emeklilik sitemine ilişkin yaklaşımlarının belirlenmesi amaçlamıştır.Çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket formu kullanılmıştır. Araştırmanının evreni, Ankara ili Çankaya ilçesinde faaliyet gösteren 2 bireysel emeklilik işletmesinin katılımcılarıdır. Araştırmada 251 katılımcıya anket uygulanmıştır.Katılımcıların bireysel emekliliğe ilişkin görüşlerinin cinsiyet, yaş, meslek, bireysel emeklilik süresi ve katkı payı ödemelerine ara verme durumlarına göre karşılaştırılması amacıyla t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Kruskal Wallis H Testi gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda, katılımcıların bireysel emekliliğe yaklaşımlarının ve sistemin işleyişi hakkındaki görüşlerinin çok olumlu olmadığı görülmüştür. Ayrıca bireysel emekliliğe giriş amaçlarının ilk sıralarında tasarruf yapma ve ikinci bir emeklilik olanağı elde etme olduğu, vergisel teşviklerden yararlanma amacının ise çok yüksek düzeyde olmadığı görülmüştür. Düşük yaş gruplarındaki katılımcılarının sisteme yaklaşımlarının ve sistemin işleyişine ilişkin görüşlerinin, yüksek yaş gruplarına göre daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Individual Pension System, supplementary of public social security, is a system which aims to extend the economic standards of individuals during their working lives into retirement, and to turn the regular savings that they made during their working lives into investments.In this research, the aim is to determine the participants? reasons for entering the system and their attitudes towards the Individual Pension System.In order to determine the views of participants about the Individual Pension System, a survey was used by the researcher. The subjects of the research were the participants of two individual pension companies which are run in Ankara city, Çankaya province. In the research, the survey form was applied to 251 participants.In comparing participants? views about the Individual Pension System according to their sex, age, duration of the individual pension and the situation of suspension in their individual payments, statistical techniques such as t-test, one-way Anova Test, and Kruskal-Wallis one-way analysis of variance were used.In the conclusion of the research, it was observed that the participants did not have positive attitudes towards Individual Pension System or the process of the system. Additionally, it was observed that their first reasons for entering Individual Pension System are saving money and having a second retirement opportunity; their aim of taking the advantage of taxing stimulus is not at a high level. The views of participants of a lower age group are more positive about the system and its process than those of the elderly participants.