Coğrafya öğretiminde benzetişim tekniği (simülasyon)nin öğrenci başarısına etkisi
The effect of the simulation technique in teaching geography on the success of student
- Tez No: 278011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Simulation, Geography, Learning, Technology, Informatics
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, coğrafya öğretimine yardımcı Benzetişim Tekniği(simülasyon)nin kullanımının önemini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Teknolojide baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı 21. yüzyılda yaşamın her alanında sürdürülen faaliyetlerin bu hızlı değişim ve gelişimden belirli oranlarda etkilenmesi kaçınılmazdır. Sanal ortamda yaparak ve yaşayarak öğrenme tecrübesi sunabilen Benzetişim Teknikleri eğitim dünyasında yerini fazlasıyla almıştır. Gerçekleşmesi uzun zaman alan olayların canlandırılması ve somut hale getirilebilmesi avantajına sahip olan Benzetişim Teknikleri, coğrafya öğretiminde de uygulanmaya başlanmıştır.Üç boyutlu düşünmeyi gerektiren coğrafi olayların canlandırılmasında Benzetişim Tekniğinin kullanımı öğrenmenin somutlaştırılması ve kalıcı hale getirilmesinde büyük katkı sağlayacaktır. Birçok coğrafi olay uzun sürede gerçekleştiğinden gözlenememektedir. Ders materyallerinin yüksek maliyetli olması, muhafaza edilememesi simülasyon tekniklerini avantajlı kılmaktadır. Coğrafi bilgilerin kalıcı biçimde öğrenciye aktarılması ve dersin ilgi çekici hale getirilerek öğrencinin sürece dahil edilmesi Benzetişim Teknikleriyle mümkün olacaktır.Coğrafya Öğretiminde Kullanılan Benzetişim Tekniğinin öğrenme sürecine ve öğrenci başarısına etkileri araştırması kapsamında 2009 - 2010 Eğitim-Öğretim yılı boyunca, İstanbul Necip Fazıl Kısakürek Lisesi'nde seviye bakımından eşdeğer 4 sınıftan 2'si kontrol grubu, 2'si deney grubu olmak üzere 9. sınıflarda Coğrafya Öğretiminde Kullanılan Benzetişim Tekniğinin öğrenci başarısına etkileri araştırılmıştır. Araştırmada kontrol gruplarında klasik öğretim yöntemleri; deney gruplarında klasik öğretim yöntemleriyle birlikte Benzetişim Tekniği de uygulanmıştır.Araştırmada grupların başarı düzeyleri istatistik yöntemlerle kıyaslanmış ve üç boyutlu düşünmeyi gerektiren konular başta olmak üzere Benzetişim Tekniğinin uygulandığı deney grubunun daha başarılı olduğu saptanmıştır.Anahtar Kavramlar: Simülasyon, Coğrafya, Öğrenme, Teknoloji, Bilişim
Özet (Çeviri)
This study has been done to demonstrate the importance of the use of the simulation technique which assists in teaching geography. It is inevitable that the activities which are sustained in every aspect of life are affected by this rapid change and development in specific ratios in the 21st century that has experienced dazzling advances in technology. The simulation techniques that can provide learning experiences by producing and living in the virtual environment have been greatly involved in the world of education. The simulation techniques that have the advantage of the revival of the events that take a long time to occur and being made into concrete ones have started to be applied in geography teaching as well.The use of the simulation technique in the revival of geographical events that require three-dimensional thinking will greatly contribute to making learning concrete and permanent. Lots of geographical events cannot be observed as they occur in a long time. High cost of course materials and their not being preserved will make the simulation techniques advantageous. Transferring geographic information to the students in a permanent way and the inclusion of students in this process by making course interesting will be possible with the help of the simulation techniques.Under the study of the effects of the simulation technique that is used in geography teaching on learning process and student achievement, during 2009-2010 Education year, in the Necip Fazıl Kısakürek High School in Istanbul Province, the effects of the simulation technique used in Geography Education ? Teaching on students? success are studied on the Grades 9, which is that 2 out of 4 equivalent classes in terms of level is the control group and the other two groups are the experimental groups. In the study, while in the control group, classical education- teaching methods are used, in the experimental group, the simulation technique is used together with classical education- teaching methods.In the research, the achievement levels in both groups are compared by means of objective statistical methods and the experimental group which is applied for the simulation technique is proved to be more successful in the subjects especially those that require a three-dimensional thinking.