Ortaöğretim coğrafya dersinde aktif öğretimin öğrenci başarısına etkisi
Effect of active teaching on student success in high school geography course
- Tez No: 278010
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜNGÖRDÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Coğrafya Öğretimi, Çevre, Ekosistem, Active Learning, Teaching Geography, Environment, Ecosystems
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma; coğrafya dersi `Ekosistem ve Madde Döngüsü' ünitesinin öğretiminde aktif öğrenme yaklaşımının etkisini incelemeye yönelik bir çalışmadır. Araştırmanın amacı, ilgili ünitenin öğretiminde aktif öğrenme yaklaşımının geleneksel öğretim yöntemlerine göre öğrenci başarısına etkisinin olup olmadığını belirlemektir.Araştırmada 2009-2010 öğretim yılı, Ankara iline bağlı Mamak Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi' nde kontrol gruplu ön? son test modeli kullanılmıştır. Deneklerin seçimi tamamen objektif olarak yapılmıştır. Araştırma, coğrafya dersini aynı öğretmenden alan XI. sınıflara uygulanmıştır. Deney grubu 20, kontrol grubu 19 öğrenciden oluşturulmuştur. Deney grubunda aktif öğrenme yaklaşımına uygun olarak hazırlanan çalışma yaprakları ve etkinliklerle öğretim yapılmış, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemiyle ders işlenmiştir Veri toplama aracı olarak ekosistem ve madde döngüsü konusuna ait farklı kaynaklardan yararlanılarak çoktan seçmeli 32 soruluk bir başarı testi hazırlanmış ve kullanılmıştır. Bu testler deney ve kontrol gruplarına araştırma başlamadan ve deneysel çalışmanın bitiminde iki kez uygulanmıştır.Verilerin analizinde kullanılan istatistiksel işlemlerin sonucunda ise, deney grubuna uygulanan aktif öğrenme yaklaşımının öğrenci başarısını arttırmada geleneksel öğretim yönteminden daha etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim of the study is to determine if there is effect on student succsess of the active learning approach in teaching according to traditional teaching methods.In this research pre-last teaching method with control group is used in 2009-2010 Education year of Mamak Yavuz Sultan Selim Anatolian High School in Ankara. Selection of subjects are done exactly objectively. Research is applied to 11th class students which are have taken geography courses from the same teacher. Experiment group and control group consist of 20 and 19 students respectively. Teaching for experiment group made by work sheets and activities prepared according to active teaching method and teaching for control group made by traditional teaching methods. By means of data collection a test consist of 32 multiple-choice questions from the chapter ?ecosystem and matter cycle? from different sources is prepared and applied to students. These tests applied to students from experiment and control groups twice before and after the teaching.At the end of the statistical operations, it can be said that active learning approach applied to the group is more effective then the traditional teaching methods in the student success.