İlköğretim fen ve teknoloji öğretiminde oyunlarla fen öğretiminin ?maddenin yapısı ve özellikleri? ünitesi için 8. sınıf öğrencilerinin başarı ve tutumuna etkisi
The effect of using games in primary school science and technology education on the success and attitude towards the unit of ?structure and properties of a substance?
- Tez No: 278025
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen öğretimi, oyun, Science education, game
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma, oyunlarla fen öğretiminin ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin akademik başarı ve Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutum düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca araştırmada, oyunlarla fen öğretiminin akademik başarı ve tutuma etkisi, geleneksel öğretim yöntemiyle de karşılaştırılarak incelenmiştir.Araştırmada deneysel yöntem, ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırma 2009-2010 eğitim-öğretim yılı I. Döneminde Özel Ankara Hayat İlköğretim Okulunda 8. sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. 8. sınıfı oluşturan üç şubeden rasgele bir şube kontrol, bir şube deney grubu olarak seçilmiştir. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi, deney grubunda ise oyunlarla fen öğretimi uygulanmıştır. Araştırmanın deneysel işlem basamağı, kontrol ve deney grubunda Fen ve Teknoloji dersinde ?Maddenin Yapısı ve Özellikleri? ünitesinin öğretiminde araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiş ve 8 hafta, 48 ders saati sürmüştür. Veri toplama araçları olarak ?Akademik Başarı Testi?, ?Fen ve Teknoloji Öğretimine Yönelik Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Gruplar İçin t-Testi ve Bağımlı Gruplar İçin t-Testi analizleri kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda elde edilen verilerden oyunlarla fen öğretiminin, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin akademik başarı ve Fen ve Teknoloji Dersine yönelik tutum düzeylerini artırmada etkili olduğu görülmüştür. Geleneksel öğretim yönteminin ise Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutum düzeyinin gelişiminde etkisi bulunmazken, öğrencilerin akademik başarı düzeyinin gelişiminde etkisi olduğu görülmüştür. Ancak geleneksel öğretim yönteminin uygulanması sonucunda akademik başarı düzeyi üzerinde meydana gelen artış, oyunlarla fen öğretiminin meydana getirdiği artış kadar yüksek seviyede değildir.Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutum ve başarı düzeylerini artırmada oyunlarla fen öğretiminin geleneksel öğretim yöntemine kıyasla daha etkili olmasının temel nedeni oyunun çocukların dünyasına daha çok hitap etmesi, oyun içinde kendilerinin aktif olmaları ve eğlenerek öğrenmeleri ile açıklanabilir. Bu bağlamda fen öğretiminde oyunların kullanılmasının, etkili öğrenme ürün ve sonuçlarının ortaya çıkmasına katkı sağlayabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The present research aims to examine the effect of using games in science education on the levels of academic success and attitude towards Science and Technology course of the 8th grade primary school students. In addition, the present research examines the effect of using games in science education on the academic success and attitude level by making a comparison between the above mentioned method and the conventional educational method.A preliminary test ? final test control group pattern was used as an experimental method in the present study. The present research was conducted with the 8th grade students in the Private Ankara Hayat Primary School in the 1st semester of the Academic Year 2009 ? 2010. One class was randomly selected as a control group and one class was randomly selected as an experimental group among the three classes comprising the 8th grade in the stated school. The conventional educational method was used in the control group while the method of using games in science education was used in the experimental group. The experimental operation phase of the present research was realized by the researcher while the unit of ?Structure and Properties of a Substance? was taught in the Science and Technology Course for both control and experimental groups and it lasted 8 weeks and 48 course hours. An ?Academic Success Test? and an ?Attitude Scale for Science and Technology Education? were used as a means of collecting data. In the analysis of the data, the t-Test was used for the Independent Groups, while t-Test analysis was used for the Dependent Groups.According to the data obtained from the present research, the method of using games in science education was found to be effective and to increase the academic success and the attitude levels of the 8th grade primary school students towards Science and Technology Course. It was found that the conventional education method was effective in increasing the academic success levels of the students, while it did not make any contribution to the attitude level of the students towards Science and Education Course. However, the increase in the academic success level arising due to the application of the conventional educational method was not as high as increase in the academic success level arising due to the application of the method of using games in science education.The main reason why the method of using games in science education was more effective in increasing the attitude level and success level of the students towards Science and Technology Course compared to the conventional educational method could be explained with the fact that the games appealed to children?s world more, children take an active part in a game and they learn while having fun. In this context, it can be said that using games in science education can contribute to an effective learning.