Tahsisli taşınmazlar üzerinde gerçekleştirilen turizm yatırımlarının yatırımcılar açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the tourism investments conducted for the allocated immovable properties in terms of investors
- Tez No: 278024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜGEN DURLU ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu taşınmazlarının tahsisi, yenileme yatırımları, teşvik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Allocation of the public immovable properties, renovation investments, incentive, Ministry of Culture and Tourism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın temel amacı;?Yatırımcıların, tahsis sürelerinin bitiminden kaç yıl önce yenileme yatırımı gerçekleştirmeyi karlı bulmadıklarının tespiti,?Dolayısıyla tahsis bitim tarihi itibariyle kaç yıldır yenileme yatırımı yapılmamış tesislerin hazineye intikal edeceğinin saptanması,?Yenileme yatırımları ile ilgili yatırımcıların devletten beklediği özendirici teşvik unsurunun belirlenmesidir.Bu araştırmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1980'li yıllardan itibaren kamu taşınmazlarının tahsisi sonucu gerçekleştirilen tesislerin yenileme yatırımları açısından değerlendirilmesinin yanı sıra, yatırımcıların tahsis işlemleri ile ilgili konulardaki genel eğilimleri ele alınmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda alan araştırması yapılmış ve anket formu geliştirilmiştir.Ayrıca tez kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarına göre halen devam eden tahsis işlemleri ve tahsisli taşınmazlar üzerindeki tesislere ilişkin ayrı bir çalışma yapılmıştır. Bu çerçevede, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen tahsisler sonucunda elde edilen yatak kapasitesi, il, tesis türü ve sınıfı bazında tespit edilmiş, önümüzdeki yıllarda turizme kazandırılacak yatak kapasitesi belirlenmiş ve tahsisli taşınmazlar üzerinde gerçekleştirilen tesislerin turizme kazandırılma hızı (tesislerin işletmeye geçme süresi) saptanmıştır.Bu çalışma sonucunda; 10.03.2010 tarihi itibariyle, tahsisli taşınmazlar üzerinde gerçekleştirilen veya gerçekleştirilmekte olan tesislerin toplam yatak kapasitesinin 172.853 olduğu ve bu yatak kapasitesinin yaklaşık %77'sinin turizmin hizmetine sunulmuş olduğu görülmektedir. Kalan %33'lük yatak kapasitesinin ise kısa bir zaman içerisinde turizme kazandırılacağı tespit edilmiştir.Ayrıca, yapılan çalışma ile evrenin büyüklüğü belirlenmiş ve araştırmanın anlamlı olması için getirilen kısıtlılıklar sonucunda araştırmanın evreninin 196 yatırımcı olduğu tespit edilmiştir. Veri toplamak için hazırlanan anket formu turizm yatırımcılarına ulaştırılmış ve bu anketlerden 94 adedi geri dönmüştür.Kamu taşınmazlarının tahsisi sonucu bu taşınmazlar üzerinde gerçekleştirilen tesislerin yenileme yatırımları açısından değerlendirilmesi ve yatırımcıların tahsis işlemleri ile ilgili konulardaki genel eğilimlerine ilişkin aşağıda bir bölümüne yer verilen bulgular tespit edilmiştir.?Yatırımcıların %37,1'i ilk yenileme yatırımlarını tesisin işletmeye açılmasını takip eden 10 uncu yıl ve sonrasında gerçekleştirmektedir.?Yatırımcıların %43'üne göre genel olarak yenileme yatırımı gerçekleştirme sıklığının en az 10 yıl olması gerekmektedir.?Tahsis süresinin bitimine 3-5 yıl kala yenileme yatırımı gerçekleştirmeyi yatırımcıların %42,6'sı karlı bulmamaktadır.?Yatırımcılar, ilan şartnamesinde öncelikli olarak deniz turizmini ve Antalya ilini görmek istemektedir.?Yatırımcılar için en önemli teşvik unsuru, kamu taşınmazlarının tahsisidir.Sonuç bölümünde, yatırımcıların tahsis süresi sonunda bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağı konusundaki yaşadığı belirsizlikten dolayı, yenileme yatırımı gerçekleştirmekten duyacağı çekinceler, araştırma sonucunda elde edilen bulgular çerçevesinde değerlendirilmiş ve öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Major objectives of this study are as follows:?determination of when the investors did not find it profitable to make renovation investment, in other words, how many years before the end of the allocation periods,?finding thus of the facilities which were not invested in for renovation for how many years, as of the end of the allocation date,?determination of the encouraging incentive expected by the investor from the state with respect to the renewal investments.In this study, while the facilities which were gained as a result of the allocation of the public immovable properties realized from 1980 by the Ministry of Culture and Tourism are evaluated in terms of the renewal investments, the general dispositions of the investors regarding the allocation processes are discussed. In line with these objectives, field research was conducted and questionnaire form was developed.Furthermore, in the scope of the thesis, an the other study was made with respect to the allocation processes which still continue according to the records of the Ministry of Culture and Tourism and the facilities over the allocated immovable properties. Within this content, bed capacity which was gained as a result of the allocations conducted by the Ministry of Culture and Tourism was determined at the basis of the province, facility type and class and the bed capacity which will be created for tourism was determined and speed of creating (the period required for the management of the facilities), the facilities realized over the allocated immovable properties, for tourism, was designated.As a result of this study, as of 10.03.2010, it is seen that the total bed capacity of the facilities, which was realized for or are being realized over the allocated immovable properties, is 172.853 and approximately 77 % of this bed capacity was presented to the service of tourism. It was also determined that the remaining 33% bed capacity will be mobilized for tourism in a short time.Moreover, with the study conducted, the size of the universe was determined and it was determined that the universe of the research is composed of 196 investors as a result of the restrictions introduced for the research to be meaningful. Questionnaire form prepared to collect date was communicated to the tourism investors and 65 of these questionnaires were returned.Some of the findings which were ascertained with respect to the evaluation of the facilities which were realized over the public immovable properties as a result of the allocation of these properties, in terms of renovation investments, and the general dispositions of the investors for the allocation processes, are as follows:?37,1% of the investors make their first renovation investments in the 10th year or later times following the start of operation of the facilities.?Frequency of realizing the renovation investment should be 10 years at least in general according to the 43% of the investors.?When there are 3-5 years before the end of the allocation period, 42,6% of the investors find it profitable to make a renovation investment.?Investors want to see the sea tourism and the province of Antalya primarily in the announcement specification.?Most important incentive for the investors is the allocation of the public immovable properties.In the conclusion part, due to the uncertainty which the investors experience whether to extend or not extend the allocation time as a result of this time, the reservations which they feel in realizing renovation investments, were evaluated within the framework of the findings gained through the research and suggestions were set forth.