Meslek yüksekokullarında görev yapan öğretim elemanlarının öğretim materyallerini kullanım düzeyleri (Kırşehir ili örneği)
The level of post secondary vocational school instructors in using instructional materials (Kırşehir sampling)
- Tez No: 278033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Teknolojileri, Materyal ve Teknoloji, Araç-Gereç, Education, Educational Technologies, Material and Technology, Equipment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, meslek yüksekokullarında görev yapan öğretim elemanlarının öğretim materyallerini kullanım düzeylerine ilişkin öğrenci ve öğretim elemanı görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bünyesinde bulunan meslek yüksekokullarındaki öğretim elemanlarının öğretim materyallerini kullanım düzeylerine ilişkin, 566 2.sınıf öğrencisi ve 74 öğretim elemanının görüşleriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma tarama modelinde betimsel bir nitelik taşımaktadır.Uzman görüşleri alınarak yapılandırılan anket formları ile öğretim elemanlarının ders esnasında hangi sıklıkla öğretim materyallerini kullandıklarına yönelik öğretim elemanı ve öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilere ilişkin frekans, yüzde dağılım, aritmetik ortalama ve standart sapma bulunmuştur. Öğretim elemanlarının öğretimde araç-gereç kullanma sıklıklarına yönelik öğrenci ve öğretim elemanlarından alınan görüşler arasındaki ilişkiyi karşılaştırmak için ki-kare analizi yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen verilere göre meslek yüksekokullarındaki öğretim elemanlarının öğretim sürecinde yazı tahtası ve basılı materyalleri kullanmalarının yanında, flash bellek, projeksiyon cihazı ve bilgisayarı da derslerinde kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ancak, akıllı tahta, opak projektör, televizyon, video kamera, tepegöz gibi araç-gereçlerin ise çok az kullanıldığı gözlenmiştir.Öğretim elemanları materyal ve teknolojilerin birçoğu için, derslerinde kullanmaya uygun olmadığını ve/veya bu materyal ve teknolojilerin okulda bulunmadığını düşünmektedir. Buna göre, meslek yüksekokullarının eğitim teknolojileri kapsamında yeterli araç-gerece sahip olmadıkları ve öğretim elemanlarının yeni teknolojileri öğretime entegre edemedikleri sonucu çıkarılabilir.Öğretim elemanları teorik bilgilerinin yanı sıra, ders öğretiminde kendilerine yardımcı olabilecek yeni öğretim araç-gereçlerini de yakından takip etmeli ve bu araç-gereçleri öğretim sürecinde kullanmalıdır. Öğretim elemanları hangi branştan olursa olsun öğretimde araç-gereç kullanımı konusunda bilimsel yayınları takip edip bu konularda kendilerini geliştirmek için hizmet içi eğitim kapsamında seminer, konferans veya kurslara katılabilirler. Tüm bunlar meslek yüksekokullarına gerekli önemin verilmesi, öğretim materyallerinin rahatlıkla kullanılabilmesi için fiziki açıdan elverişli duruma getirilmesi ve bu okullara ayrılan kaynakların artırılması ile sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
This research was done to determine the level of post secondary vocational school instructors in using instructional materials with the opinions of students and instructors.This study was done by using the opinions of 566 second-year students and 74 instructors to identify the level of lecturers in using instructional materials in vocational collages of Ahi Evran University during 2009-2010 term. The study includes the characteristics of descriptive research model.The opinions of students and instructors was taken by administering the forms of which content reliability was provided by suggestions of experts to find out how often instructors use instructional materials. The data was analyzed by the help of SPSS 16 package program. Frequency, percentage, means and standard deviation of the data were calculated. Chi-square was employed to analyze the relationship between the opinions of students and instructors.According to the research findings, the instructors in vocational school not only have used classroom boards and published materials but also they have used flash memories, projectors and computers during the lessons in the class. On the other hand, it was found out that they have hardly ever used intelligent boards, opaque projectors, televisions, video-cameras and overhead projectors while teaching.The instructors have some opinions about the Educational Technologies that are not suitable for their courses and it was not possible to supply those materials in the school. According to this finding, it can be inferred that vocational school don?t have enough technical equipments and the instructors are not able to integrate new technologies into instruction process.Besides theoretical information, instructors are advised to follow new technological instruments and adapt them to teach better in the classroom. Whatever subjects of the instructors, they should develop themselves to use more often and effectively technological materials in their courses by following scientific publishes and participating in seminars, conferences and courses. All these are possible if only by giving more importance to the vocational collages, providing physical conditions enabling to use instructional materials comfortably and increasing the investments and funds to these schools.