Kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak Gönül Köprüsü Projesinin değerlendirilmesi
The evaluation of ?Gönül Köprüsü? project as a corporate social responsibility project
- Tez No: 278042
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluk, Eğitim Projeleri, Gönül Köprüsü, Corporate social responsibility, Education Project, Gönül Köprüsü
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırma ile ?Kurumsal Sosyal Sorumluluk? kavram açıklanmış ve Ülkemizde bu kapsamda gerçekleştirilen kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ?Gönül Köprüsü? Projesi'nin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi yapılmıştır.Çalışma, teorik ve uygulama olmak üzere iki temel kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısımda, genel olarak kurumsal sosyal sorumluluk kavramı, kavramın ilişkili olduğu ve karıştırıldığı diğer kavramlar açıklanarak, Türkiye'de kurumsal sosyal sorumluluk hakkında bilgi verilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı ile özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilen kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden bahsedilmiştir. Bu projelerden birisi olan ?Gönül Köprüsü? projesi hakkında ise detaylı bilgi verilmiştir.Uygulama kısmında ise, nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve araştırma verileri ?Gönül Köprüsü? projesine Ankara ve Van illerinden katılan toplam 60 öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilmiştir. Görüşmeler sonunda katılımcıların onayı alınarak kaydedilen ses kayıtları deşifre edilmiştir. Verilerin analizinde ise ?içerik analizi? yöntemi kullanılmış ve oluşturulan kodlar tablolaştırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; ?Gönül Köprüsü? projesi ile öğrencilerin zihinlerinde var olan doğu-batı önyargısı ortadan kalktığı ve öğrenciler üzerinde olumlu yönde değişiklikler olduğu görülmüştür. Genel olarak, proje ile istenilen sonuçlara ulaşıldığı sonucuna varılmıştır. Araştırma sonuçlarının bundan sonra düzenlenecek olan Gönül Köprüsü projesi ve buna benzer projelerin hazırlanmasında yol gösterici olabileceği ayrıca bu tür araştırmaların yapılmasını teşvik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research explains“Corporate Social Responsibility”concept and examines ?Gönül Köprüsü? Project which is performed in our country within“Corporate Social Responsibility”context. This research tries to determine if the desired result was achieved in ?Gönül Köprüsü? project considering the students composing the target group. Implementation results of ?Gönül Köprüsü? Project was analysed to determine if the project has been successful.The study consists of two main parts, theoretical and application. In the theoretical part, on the whole the concept of corporate social responsibility defined, other related concepts and confusing concepts were explained to describe Corporate Social Responsibility in Turkey. The study presents information about the education projects performed in our country by goverment agencies in collaboration with private sector. Detailed information was presented about ?Gönül Köprüsü? which is one of these education projectsIn the application part, the qualitative research method is used and research data was obtained from 60 students participated“Gönül Köprüsü”project in Ankara and Van provinces and semi-structured interview form is used in the face to face interviews. At the end of the interviews recorded sound recordings was deciphered with permission of the participants. In the analysis of data“content analysis”method is used and created codes entered into a table.According to the survey results, It is concluded that ?Gönül Köprüsü? Project created positive changes on the students and the desired result of the project was achieved. Research results can be considered as enlightening for arrangement of forthcoming ?Gönül Köprüsü? Project and similar projects.