Karikatür kullanılarak yapılan öğretimin ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin matematik dersi doğal sayılar alt öğrenme alanındaki akademik başarılarına ve matematik dersine karşı tutumlarına etkisi
Effect of the education with caricatures on academic achievements and attitudes of elementary school sixth grade students towards mathematics course in terms of natural numbers sub-learning
  1. Tez No: 278046
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEVRİM ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Sayılar, Doğal Sayılar, Karikatür, Altı Şapkalı Düşünme Tekniği, 5E Öğrenme Döngüsü Modeli, Mathematics Teaching, Numbers, Natural Numbers, Caricatures, Six Thinking Hats Method, 5E Learning Cycle Model
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmanın amacı karikatürlerle desteklenerek yapılan öğretimin geleneksel öğretime kıyasla ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin matematik dersi doğal sayılar alt öğrenme alanındaki akademik başarılarına ve tutumlarına etkisini belirlemektir.Araştırmanın evrenini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Keçiören ilçesinden bir ilköğretim okulunun 6. sınıf öğrencileri, örneklemi ise aynı ilköğretim okulunun üç 6. sınıf şubesi oluşturmaktadır. Şubelerden biri deney, ikisi kontrol grubu olarak atanmıştır. Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri bir arada kullanılmıştır.Araştırmacı tarafından hazırlanan 17 soruluk çoktan seçmeli başarı testi ön test, son test ve kalıcılık testi olmak üzere üç kez uygulanmıştır. Tutum ölçeği ise ön test ve son test olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Dersler 5E modeli temel alınarak hazırlanan ders planlarına göre, altı şapkalı düşünme tekniğine uygun tasarlanan karikatürize edilmiş senaryolar kullanılarak işlenmiştir. Öğrenciler gruplara ayrılmıştır ve her karikatürize edilmiş senaryonun sonunda grupların öğrendiklerini yazmaları için karar kısmına yer verilmiştir. Ayrıca her dersin sonunda öğrencilerden dersin işleniş tarzı ile ilgili düşüncelerini ve dersten öğrendiklerini bireysel olarak yazmaları istenmiştir. Uygulama sonrasında altı öğrenci ile dersin işlenişi, kullanılan karikatürize edilmiş senaryolar ve derste öğrendikleri ile ilgili yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır.Nicel verilerin değerlendirilmesinde tablolama ve istatistiksel tekniklerden faydalanılmıştır. Öğrencilerin başarı testi ve tutum ölçeğinden aldıkları puanların değerlendirilmesi sonucunda, son test puanları ön test puanlarından, kalıcılık testi puanları ise son test puanlarından yüksek olmasına karşın deney ve kontrol gruplarının akademik başarıları arasında anlamlı bir farklılık oluşmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin ön tutum ve son tutum puanlarına bakıldığında ise puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Nitel veriler ise araştırmacı tarafından analiz edilmiş ve kodlamalar yapılmak suretiyle temalar oluşturulmuştur. Nitel verilerin analizinin sonucunda ise öğrencilerin karikatürize edilmiş senaryolar sayesinde motivasyonlarının arttığı, ders ile daha çok ilgilendikleri, dersten daha çok zevk aldıkları, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirdikleri, kendilerini daha iyi ifade edebilmeye başladıkları ve karşılaştıkları bir probleme pratik çözümler getirebildikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of caricature supported education on academic achievements and attitudes of 6th grade students towards mathematics course in terms of natural numbers sub-learning in comparison with conventional education.Target group of the research consists 6th grade students of a primary school in Keçiören, Ankara during 2009-2010 academic year. Sample of the study consists of three 6th grade classes from the same primary school. One of classes was appointed as experimental group while the other two classes were appointed as control group. Both qualitative and quantitative research methods were used in the study.The multiple choice achievement test designed by the researcher consisting 17 questions was applied three times as pre-test, post test and permanency test while attitude scale was applied twice as pre-test and post test. Courses were lectured according to outline syllabus/lesson plans which were based on 5E model with caricaturized scenarios adaptive to six thinking hats method. The students were divided into groups and a determination period was given to students at the end of each caricaturized scenario. Besides, students were asked to write individually what they think about the lecturing style of the course and what did they attain from the course at the end of each course. After the application, semi-structured interviews were conducted with 6 students relating the lecture styles, caricaturized scenarios and their attainments from the course.Spread sheets and statistical technics were used to evaluate quantitative data. As a result of achievement test and attitude scale score evaluation of students, it was revealed that there is no significant difference between academic achievements of experimental and control groups despite the fact that post test scores were higher than pre-test scores and permanency test scores were higher than post test scores. Examining the pre-attitude and post attitude scores of students, it was found that there is no significant difference between the scores. As for qualitative data, they were analyzed by the researcher and themes were created by encodings. As a result of qualitative data analysis, it was revealed that student motivations and interests increased, they enjoyed the course more, developed creative and critical thinking skills, started to express themselves better and they became able to produce practical solutions when encountered with a problem.