Konya ili İnce Minare Medresesi Müzesinde bulunan motiflerin çağdaş takı tekniklerinde uygulanması
Aplication of Konya İnce Minareli Medrese Museum motifs on modern jewellery techniqes
- Tez No: 278064
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEYNEP GÖKÇESU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk El Sanatları, Konya İli İnce Minare Medresesi, Çağdaş Takı Teknikleri, Traditional Turkish Hand Arts, Konya İnce Minare Medresesi, Modern Jewelary Techniques
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü
- Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada; Geleneksel Türk El Sanatları öğelerinden olan medreselerde kullanılan; taş ve ahşap işlemelerinin, geometrik, bitkisel ve hayvansal unsurlar içeren motiflerinin, çağdaş takı tekniklerinde (ajur, mine, kabartma) kullanılmasını sağlayarak, geleneksel öğelerin yeniden kullanılmasına ve korunmasına katkı sağlamak ve mevcut teknikleri tanıtmak amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Konya ili İnce Minare Medresesi oluşturmaktadır. Örneklemler ise medrese içerisinde bulunan eserlerde kullanılan motiflerden seçilmiştir.Çalışma kapsamında İnce Minare Medresesi Müzesi'nde bulunan eserlerin birkaçı ele alınarak eskiz çalışmaları yapılmış, bu çalışmalar içerisinden yine bir kaçı tasarıma dönüştürülmüştür. Ajur, mine, kabartma teknikleri kullanılarak tasarımlar geliştirilip hayata geçirilmiştir.Çalışma sonucunda geleneksel Türk el sanatlarında kullanılan motiflerin takı ile yorumlanarak günlük hayatta kullanımının sağlanması ve bu yolla gelecek nesillere aktarılması sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to contribute the useage of one of the Traditional Turkish Hand Crafts used on madrasahs; engravings, stone and wooden handlings, components covered geometric, herbal and animal motives with modern jewellery techniques, reuseage and protection of traditional components and establish existent techniques. The population of the study is Konya Ince Minaret Madrasah. The samples are the chosen from motifs located on arts in madrasah.As the part of the study, esquisse works were done with approach of some arts in Ince Minaret Madrasah, some of these esquisses were transformed into design works. These designs implemented with the useage of ajur, mine and relief techniques.At the end of the study; the useage of the motives used on Traditional Turkish Hand Arts in daily life with annotation of them by jewelary and the transformation of them to next generations were tried to provide