Kısa deneysel analiz ve genişletilmiş analiz ile zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencilerin okuma hızının arttırılmasında ayrı olarak sunulan beceri temelli sağaltım tekniği ile birleştirilmiş olarak sunulan beceri ve performans temelli sağaltım paketlerinden etkili olanın belirlenmesi
Determining the effectiveness of combined skill-based and performance-based interventions and single skill-based interventions on improving reading fluency of the students with mental retardation within brief experimental analysis and extended analysis
  1. Tez No: 278063
  2. Yazar: MAHMUT ORÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. E. RÜYA GÜZEL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akıcı okuma, Performans temelli sağaltım teknikleri, Beceri temelli sağaltım teknikleri, Kısa deneysel analiz, Genişletilmiş analiz, Zihinsel yetersizlik, İlköğretim, Fluent reading, performance-based intervention, skill-based intervention, brief experimental anlysis, extended analysis, students with mental retardation, elementary education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı; kısa deneysel analizle zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencilerin okuma hızının artırılmasında beceri temelli sağaltım tekniği olan tekrarlı okuma ile birleştirilmiş olarak sunulan beceri temelli ve performans temelli sağaltım paketlerinden etkili olanı belirlemek ve genişletilmiş analizle kısa deneysel analiz sonuçlarının test etmektir. Araştırmaya zihinsel yetersizliği olan iki öğrenci katılmıştır. Denekler 6. sınıfa devam eden kaynaştırma öğrencileridir. Araştırmada tek denekli deneysel desenlerden kısa çoklu uygulama deseni ve dönüşümlü sağaltımlar deseni kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin okuma hızı performanslarını belirlemek amacı ile 6. sınıf Türkçe ders kitaplarından seçilen toplam 21 öykü kullanılmıştır. Araştırma verileri iki aşamada toplanmıştır. Birinci aşamada kısa deneysel analizle en etkili ve en etkisiz sağaltım teknikleri/paketleri belirlenmiştir. İkinci aşamada ise her öğrenci için en etkili en etkisiz sağaltım tekniği/paketi dönüşümlü olarak uygulanarak kısa deneysel analiz sonuçları genişletilmiş analizle test edilmiştir. Verilerin analizi amacı ile grafikler görsel olarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak, öğrencilerde okuma hızını arttıran en etkili ve en etkisiz sağaltım tekniği/paketi farklılaşmıştır. Birinci öğrenci için en etkili sağaltım paketi tekrarlı okuma - performans dönütü verme, en etkisiz sağaltım tekniği tekrarlı okuma olarak belirlenmiştir. İkinci öğrenci için en etkili sağaltım tekniği tekrarlı okuma, en etkisiz sağaltım paketi ise tekrarlı okuma - performans dönütü verme - ödül olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effectiveness of combined skill-based and performance-based interventions and a single skill-based interventions on improving reading fluency of the students with mental retardation within brief experimental analysis and to test the results of brief experimental analysis within extended analysis. Two students with mental retardation participated in the study. The students were sixth grade inclusive students. The designs of the study were brief multielement design and alternating treatment design which is a kind of single subject design. 21 instructional passages were selected randomly from sixth grade Turkish language text books to determine the students? reading rate. Study data were collected in two phases. In the first phase, effective and ineffective treatment techniques/packages were identified with the brief experimental analysis. In the second phase, the ineffective intervention and effective intervention were applied by alternatingly for each student with the extended experimental analysis to test the results of brief experimental analysis. The purpose of data analysis and graphs were interpreted visually. As a result, the present study found that relative efficacy of interventions was idiosyncratic across participating students. Study result demonstrated that the most efficient intervention determined for the first student was repeated reading - performance feedback and the most ineffective intervention technique determined was the repeated reading. Repeated reading was the most effective intervention for the second student whereas repeated reading + performance feedback - contingent reinforcement was ineffective intervention package.