İlköğretim fen bilgisi öğretmenlerinin laboratuar yeterliklerinin belirlenmesi
Determination of the primary school science teachers laboratory proficiency
- Tez No: 278065
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Öğretmen, Fen Bilgisi Öğretmeni, Laboratuar, Primary education, science teacher, proficiency, laboratory
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada; İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenlerinin Laboratuar Yeterliklerinin neler olduğunu ve bu yeterliklerin cinsiyete, mesleki deneyim yılına, mezun oldukları bölüme ve mezun oldukları öğrenim durumlarına göre farklılık olup olmadığı araştırılmıştır.Çalışma; 2009 ? 2010 öğretim yılı Ankara Çankaya ilçesinde bulunan ilköğretim okullarından tesadüfî yöntemlerle seçilen Fen Bilgisi öğretmenlerinden oluşmaktadır. Fen bilgisi öğretmenlerinin yeterliklerini belirlemek amacıyla 80 sorudan oluşan bir anket hazırlanmıştır. Bu anket toplam 70 Fen Bilgisi Öğretmenine uygulanmıştır. Anketlerin istatistiksel analizlerinden elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve bu alanda yapılan diğer çalışmalarla karşılaştırılmıştır.?Anket çalışmasına katılan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu ankette yer alan görüşler hakkında ?Katılıyorum? veya ? Çok Katılıyorum? ifade etmişlerdir. Bu sonuç öğretmenlerin fen bilgisi dersi için laboratuarların öneminin farkında olduğunu gösterir.?Anket çalışmasına katılan erkek öğretmenlerin ihtiyaçları ile bayan öğretmenlerin ihtiyaçları arasında anlamlı bir fark yoktur.?Anket çalışmasına katılan öğretmenler, mesleki deneyim yılına göre kategorize edildiğinde elde edilen grupların anketten aldıkları skorlar arasında anlamlı bir fark vardır.?Anket çalışmasına katılan öğretmenler, mezun oldukları bölümlere göre kategorize edildiğinde elde edilen grupların anketten aldıkları skorlar arasında anlamlı bir fark yoktur.?Anket çalışmasına katılan öğretmenler, mezun oldukları öğrenim durumlarına göre kategorize edildiğinde elde edilen grupların anketten aldıkları skorlar arasında anlamlı bir fark vardır.Sonuç olarak; öğretmenler fen bilgisi alanında laboratuar için yeterli bilgiye sahip olmak gerektiğini düşünmekte, laboratuarlar ile ilgili yayın ve gelişmeleri takip etmek gerektiğini savunmakta ve teknoloji ve fen hakkındaki kişisel donanımlarının güncellenmesi gerektiği konusunda hem fikirdir.
Özet (Çeviri)
In this study, Elementary Science Teacher of the laboratory proficiency and competency of what happened to sex, year of professional experience, graduates and alumni to be part of their educational status differ according to whether they were investigated.Studies; 2009 - 2010 academic year, Cankaya district of Ankara in primary school science teachers were selected by the random method consists of. Determine the competency of science teachers in order to prepared a questionnaire consisting of 80 questions. This questionnaire was administered to 70 science teachers. Derived from statistical analysis of survey results were evaluated and compared with other studies in this field.?The majority of teachers participating in the survey of the opinions expressed in the survey about the“Agree”or“I agree”were expressed. This results in science courses for teachers to be aware of the importance of laboratories indicates.?The survey of teachers participating in the men's needs with the needs of female teachers is no significant difference between.?Participating in the survey, teachers were categorized by years of experience in professional groups obtained from the survey is a significant difference between their scores.?The teachers who participated in the survey, graduates were categorized according to their part of the groups obtained from the survey that there is no significant difference between scores.?The teachers who participated in the survey, graduates were categorized according to their educational status of the groups obtained from the survey is a significant difference between their scores.As a result, teachers of science in the field laboratory to have enough information to be believe that laboratories related publications and developments have to be argued and technology and science, about the personal equipment to be updated as needed about the idea.