Ritim, hareket ve şarkı öğretimi temelli müzik eğitiminin 7-11 yaş grubu çocuk yuvası öğrencilerinin sosyal gelişimleri üzerine etkisi (Afyonkarahisar ili örneği)
The influence of music education with rhyrhm, action and song teaching on the social development of the orphanage students between the age 7-11 (afyonkarahisar country sample)
- Tez No: 278067
 - Danışmanlar: PROF. SELMİN TUFAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
 - Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Orff-Schulwerk, Korunmaya Muhtaç Çocuk, Sosyal Gelişim, Music Education, Orff-Schulwerk, Orphan Child, Social Development
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
 - Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu araştırma; ritim, hareket ve şarkı öğretimi temelli müzik eğitimi alan 7-11 yaş grubu çocuk yuvası öğrencilerinin sosyal gelişimlerini incelemek ve bu çocuklar üzerinde oluşan davranış değişikliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma; Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nden alınan izinle gerçekleştirilmiştir.Araştırma öncesinde, 7-11 yaş grubu çocuk yuvası öğrencilerine verilecek müzik eğitim programının oluşturulması ve eğitmenlerin bu programı gerçekleştirmek üzere kendilerini geliştirmeleri için, çağdaş müzik öğretim yaklaşımlarından biri olan ?Orff-Schulwerk? yöntemi konusunda yurtiçi-yurtdışı kurslara katılımlarının sağlandığı ve benzer çalışmaların incelendiği bir hazırlık süreci geçirilmiştir.Araştırmanın evrenini, Afyonkarahisar İli Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı çocuk yuvaları, örneklemini ise, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesi Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı Bolvadin Mehmet Akif Ersoy Çocuk Yuvası 7-11 yaş grubu çocukları arasından deney ve kontrol grupları için rastgele seçilen 40 öğrenci oluşturmuştur.Elde edilen verilerin istatistiksel analizi; SPSS paket programı kullanılarak ?Bağımsız Örneklemler t Testi?, ?Eşli Örneklemler t Testi?, ?Wilcoxon İşaretli Sıra Sayılar Testi? ve ?İşaret Testi? kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada istatistiksel verileri desteklemek ve çocuk yuvası öğrencileri hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek amacıyla görüşmeler yapılmış, burada da ?Yapılandırılmış Görüşme Modeli? kullanılmıştır.Araştırmada, Avcıoğlu tarafından hazırlanıp geliştirilen ?Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği?nin ?Temel Beceriler, İlişkiyi Başlatma Becerileri, Grupla İş Yapma Becerileri, Kendini Kontrol Etme Becerileri, Sonuçları Kabul Etme Becerileri? başlıkları altındaki beş alt ölçeği alınarak, 40 öğrencinin her biri için müzik eğitimi öncesi ve sonrasında çocukların yuvadaki bakıcı anneleri tarafından doldurulmuştur. Ayrıca, öğrencilerin müzik yaşamını öğrenebilmek amacıyla ?Öğrenci Tanıma Formu? hazırlanmış ve bu form da ön test aşamasında öğrencilerin yuvadaki bakıcı anneleri tarafından doldurulmuştur.Uygulanan ön test aşamasından sonra deney grubu öğrencilerine (20 öğrenciye) üç ay boyunca pazar günleri, üç saat süreyle ritim, hareket ve şarkı öğretimi temelli müzik eğitimi verilmiş, müzikli oyunlar oynanmış; cumartesi günleri de beğeni eğitimi adı altında ek dersler konulmuştur. Kontrol grubunu oluşturan öğrencilere müzik eğitimi ve ek dersler verilmemiş, bu öğrenciler yuva ve okuldaki genel eğitimlerine devam etmişlerdir.Üç aylık eğitimin sonunda, biri Bolvadin'de biri de Afyonkarahisar'da olmak üzere iki gösteri gerçekleştirilmiş ve ikinci gösteri sonrasında deney-kontrol grupları için son testler uygulanmıştır.Elde edilen verilerin işlenmesi ve yapılan görüşmeler sonucunda; ritim, hareket ve şarkı öğretimi temelli müzik eğitimi alan öğrencilerin, bu müzik eğitimini almayan öğrencilere göre ?uygun iletişim becerileri kullanma, sırasını bekleme, özgüven duygusu geliştirme, sonuçları kabul etme? sosyal davranışlarında daha fazla geliştikleri saptanmış ve elde edilen sonuçlara dayanarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to study the social development of the orphanage students between the ages 7-11 who have taken music education with using rhythm, actions and song teaching. The research was established with the permission taken from the Premiership Social Services and the General Management of Child Protection Association.The preparation stage of the education for the orphanage students between the ages 7-11 was based on the domestic and abroad courses that the educators attended and on reference scanning about the teaching of the ?Orff-Schulwerk? which is one of the modern approaches of music education.The basis of this research was orphanages that were under the control of Premiership Social Services and the exemplary one was Bolvadin Mehmet Akif Ersoy Orphanage in Afyonkarahisar, Bolvadin 40 students who were under protection between the ages 7-11 were randomly selected in the academic semester 2008-2009 and these students were divided in two as experiment and control groups.The statistical analysis of the gained data was conducted by using: SPSS program which was used in? Independent-Samples t Test?, ?Paired Sample t Test?, ?Wilcoxon Signed Rank Test? and ?Sign Test?. In order to reinforce the statistical data and to learn more about the students in the orphanage, meetings were conducted using the ?Structured Meeting Model?.Sub-tests as: ?Basic Skills, Skills to Start the Relationship, Work in Groups, Self-control and Accept the Consequences? were taken from ?The Measurement of Social Skill Evaluation? which was prepared and developed by Avcıoğlu. They were filled out by the caretakers of the 40 student before and after the music education. Moreover in order to learn the students? musical history ?Student Identification Form? was prepared and they were filled out by the caretakers in the pre-test stage.Following the pre-test stage music lessons, which were based on rhythm, actions and song teaching, were given to the experiment group (20 students), games with music were played on Sundays and additionally on Saturdays extra lessons named ?Taste Education? were given for three hours in three months. Music education and extra lessons were not given to the students of the control group.At the end of this three months education two performances were displayed, first one in Bolvadin and the other one in Afyonkarahisar and after the second performance final tests were completed for the experiment-control groups.Processing the collected data and the meetings it showed that the students who had taken music education based on rhythm, action and song teaching for three months had more progress in their social behaviors of ?using communication skills effectively, waiting for their turn, developing self confidence? than the students who had not taken this music education and different suggestions were given based on these results.