Türkçe öğretim programı 8. sınıf okuma alanı kazanımlarının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi (Ankara ili örneği)
Evaluating the objectives of the Turkish curriculum?s reading component for the 8th grade according to teachers? opinions
  1. Tez No: 278071
  2. Yazar: ELİF DİREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL BARIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretim Programı, okuma alanı kazanımları, okuma becerisi, Turkish Curriculum, objectives of the reading component, reading skill
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçe Öğretim Programı 8. sınıf okuma alanı kazanımlarının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesidir.Araştırmanın evrenini, Ankara ili merkez ilçelerindeki (Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Sincan ve Yenimahalle) ilköğretim okullarında 2009-2010 eğitim-öğretim yılında görev yapan Türkçe öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma örnekleminin seçiminde, Tabakalı Rastgele Örnekleme kullanılmıştır. 8. Sınıf Türkçe derslerine giren öğretmenlerin sayısı belli olmadığı için okullar örnekleme birimi, öğretmenler ise gözlem birimi olarak alınmıştır.Araştırmada kullanılan veriler, Ertürk (2008) tarafından geliştirilen bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmaya katılan öğretmenlerin çeşitli değişkenlere ilişkin kişisel bilgileri; ikinci bölümde, yeni Türkçe Öğretim Programı'nın (2005) geneline ilişkin ifadeler ve üçüncü bölümde 8. Sınıf Türkçe Öğretim Programı'ndaki ?Okuma Öğrenme Alanı?nda yer alan kazanımlara ilişkin ifadeler bulunmaktadır.Araştırmada, öğretmenlerin 2005 Türkçe Öğretim Programı'nın öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarını karşılayacağı ve eğitim-öğretimdeki mevcut sorunları çözebileceği konusunda olumsuz bir bakış açısına sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin, Türkçe Öğretim Programı'nın, dil becerilerinin hepsini aynı düzeyde geliştireceği konusunda düşük bir beklentiye sahip olduları görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin, programdaki okuma öğrenme alanında yer alan kazanımların öğrenci davranışına dönüştürülebilmesi ve öğrenciye kütüphaneden yararlanma alışkanlığı kazandıracak nitelikte olduğu konusunda da düşük bir beklentiye sahip oldukları görülmüştür. Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun okuma öğrenme alanında yer alan kazanımların açık ve net bir şekilde ifade edildiği görüşünde oldukları görülmüştür. Ancak öğretmenlerin, okuma öğrenme alanında yer alan kazanımların öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal alan düzeylerine uygun bir şekilde düzenlendiği konusunda olumsuz bir bakış açısına sahip olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin programın geneline ve okuma alanı kazanımlarına ilişkin görüşlerinin cinsiyet ve mesleki hizmet süresine göre farklılık göstermediği ancak mezun olunan okul/bölüme göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify teachers? opinions concerning the objectives of the Turkish curriculum?s reading component for the 8th grade.The population of the study consisted of Turkish teachers working in the primary schools within provincial Ankara in the educational term 2009-2010. The sample was chosen by using stratified random sampling. As the number of the teachers teaching Turkish for the 8th grade was not known, schools were taken as sampling unit and teachers were taken as observations.The data were collected through an instrument developed by Ertürk (2008). The instrument was of three parts. Part one included items about demographic information about the participants; part two had general items concerning the new Turkish curriculum (2005); part three had items about the objectives of the Turkish curriculum?s reading component for the 8th grade.The study found that the teachers had a negative opinion about the new curriculum in that it did not satisfy students? needs and interests and it did not provide solutions to the instructional problems. In addition, it was discovered that the teachers had a low level of expectation concerning the fact that the curriculum treated the development of all the language skills equally. Similarly, it was also observed that the teachers had a low level of expectation concerning the fact that the objectives of the reading component could be achieved by changing students? behaviors and the curriculum helped the formation of the habits of using the library. Further, a great majority of the teachers expressed that the objectives were stated clearly. However, the teachers had a negative opinion about the organization of the objectives in terms of students? cognitive and affective domains. Finally, the teachers? opinions did not vary according to gender and length of service, but they varied according to the department of graduation.