Dağ sporlarında kullanılan giysilerdeki kumaş ve tasarım özelliklerinin ergonomik açıdan incelenmesi
Ergonomical research of the properties used in design and clothing fabric in mountain sports
  1. Tez No: 278096
  2. Yazar: EVREN ADA
  3. Danışmanlar: PROF. FATMA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Dağ Sporları, Giysi, Kumaş Özelliği, Tasarım Özelliği, Ergonomi, Mountain Sports, Clothing, Fabric Features, Design Features, Ergonomics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bilimin yeni şeyleri keşfetme arzusundan dolayı; Teknolojinin sürekli kendisini yenilemeye zorlamıştır. Buna ayak uyduramayan yapılar sürekliliğini kaybetmek durumundadır. Bundan dolayı da bilgilerin sürekli güncellenmesi gerekir. Giyim endüstrisinin temeli olan tasarım ve kumaşın bu gelişmeler doğrultusunda kendini yenilemesiyle birçok alanda yeni ufuklar açmıştır. Örneğin yükseklere tırmanıp orada araştırma yapılması; denizin derinliklerine inip yeni canlıları keşfetmek gibi. Ürünlerin yapılmasına daha sağlıklı alanında yeniliklerin devam etmesine neden olmuştur.Bu gereklilikten yola çıkılarak; dağ sporlarında kullanılan giysilerin kumaş ve tasarım özeliklerinin vücuda uyumlu olup olmadığının; daha konforlu ve sağlıklı giyinme ihtiyacının önemin belirlemesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla tasarım ve kumaşla ilgili bilgilere ulaşılmış ve kullanıcıların dağ giysisinin özellikleriyle ilgili görüşlerini belirlemeye yönelik soruların yer aldığı anket formu hazırlanmıştır. Anket formu Türkiye'de dağ kıyafetlerini satarak faaliyet gösteren işletmeler, kulüp ve Akut üyeleri ve birebir kullanan kişiler (N= 120) ile yürütülmüştür.Araştırma sonucunda dağ giysisi kullanan ve satan kişilerin görüşlerine göre değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda aşağıdaki bulgulara yer verilmiştir.Dağ giysisi kullanan kişilerin tasarım özellikleri ve kumaşın yapısı bilgilere hakim oldukları; sorun yaşadıkları ve yaşamadıkları yanları bildikleri tespit edilmiştir.Bulgular, dağ giysisi kullanan ve teknik özelliklerini bilen satış ekibinin verdiği bilgiler doğrultusunda, kumaşların fiziksel yapısının kullanışlı olduğunu ve istenilen performansı gösterdiği; fakat astar olarak kullanılan file kumaşın; membranlı kumaşlardaki performans kadar yüksek olmadığı belirlenmiştir.Giysilerin tasarım özelliklerinin kişiyi tatmin ettiği, giysinin moda olması yerine kullanışlı olmasının daha önemli olduğu ve ergonomik yapının bazı bölgelerde yeterli olduğu bazı bölgelerde ise sorun yaşattığı belirlenmiştir.Bu bulgular ışığında, dağ sporlarında kullanılan giysilerin, kumaş ve tasarım özelliklerinin değişmesi ile kişilerin daha rahat hareket edebilmesi adına ileride yapılacak bilimsel araştırmalara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBecause of the desire to discover new things of science, technology continuously has forced him self to renew. Structures that can not adapt, have to loose their continuity. Therefore, the data consistently need to be updated. In line with the developments in the technology , design and the fabric?s self-renewal have opened new horizons in many areas. For example, change in production process and material development caused to be able to make research such as at the top of the mountain , in the depths of the ocean.The aim of the research is to determine the design and the fabric of the clothing in mountain sports are compatible to the body and to emphasize the need of clothing more comfortable and healthy. The characteristics of the design and the fabric are determined and a questionnaire was prepared to identify the opinions of the users about the properties of the mountain clothing . Questionnaireform was filled by the commercial firms that make business of mountain clothing , mountain clubs, members of AKUT and the end-users (N=120)Research results are based on the opinions of the people who sells and uses theproducts.The result of the research findings are presented below.The people who use the mountain clothing , have knowledge of the structure of the fabric and design features . They can also determine the facts that they are satisfied or not satisfied.Findings , by the sales team who uses and knows the technical details of the products, shows that the physical structure of the fabrics are functional and provide the desired performance except the filet used as undercoat . The filet?s , used as undercoat, performance is not satisfying when compared to the membrane fabric.Design features of clothing satisfies the people. People prefer useful and ergonomic clothing instead of fashion clothing. The ergonomic structure are defined as adequate in some areas but not for all clothing.In light of these findings, recommendations for future research are presented with the aim to offer more comfortable clothing with the change of fabric and design.