Kronik mekanik bel ağrısı olan hastalarda tetik nokta tedavi yöntemlerinin erken dönem etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of early-term efficacy of trigger-point treatment methods in patients with chronic low back pain
- Tez No: 605672
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT GÜLDOĞUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: low back pain, trigger point, dry needle, trigger point local anesthetic injection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Mekanik bel ağrısı tanısı alan hastalarda kullanılan tetik nokta enjeksiyonu ve tetik nokta kuru iğne tedavi yöntemlerinin yaşam kalitesi, engellilik durumu ve ağrı derecesine etkilerini araştırmak ve karşılaştırmak. Hastalar ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesi Algoloji Polikliniğine, 01/04/2018-01/07/2018 tarihleri arasında başvuran ve kronik mekanik bel ağrısı tanısı alan 18 yaş üzeri 60 hasta dahil edildi. Aydınlatılmış onamları alınarak randomize olarak iki gruba ayrıldı. Otuz hastaya tetik nokta kuru iğne tedavisi ve diğer otuz hastaya tetik nokta lokal anestezik enjeksiyonu tedavisi uygulandı. Tüm hastalara 0. ve 7. gün olacak şekilde 2 seans yapıldı. İlk seansta sağ paravertebral kaslara, 2. seansta sol paravertebral kaslara tedavi uygulandı. Tedavi her hasta için T12-S1 paravertebral kaslar üzerinde, spinöz prosesler referans alınarak, 6'şar nokta olarak standardize edildi. Grup K'da 0,25x25 mm akupunktur iğneleri, Grup L'de 27 G dental iğne ile her nokta için 0,5cc %0,5'lik bupivakain kullanıldı. Hastalar tedavi başlangıcında ve tedavinin 4. haftasında olmak üzere iki kere değerlendirildi. Hasta değerlendirme formunda VAS, sabah tutukluğu, ağrı kesici kullanımı, Oswestry Disability Index (ODI) ve Nottingham Healt Profile (NHP) yer almaktadır. Bulgular: Her iki tedavi ile bel ağrısının, sabah tutukluğunun ve engellilik durumunun düzelmesinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Ayrıca; sağlıkla ilgili yaşam kalitesi değerlendirmesinde enerji, ağrı, duygusal reaksiyonlar, uyku ve fiziksel hareketlilik skorlarında düzelme sağladığı gösterildi. Her iki tedavi yöntemi ağrı kesici kullanımı ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin sosyal izolasyon skorlarında tedavi öncesine göre istatistiksel olarak etkisiz bulundu. Kuru iğne tedavisinin sabah tutukluğunun ve uyku ile ilgili yaşam kalitesi skorlarının düzelmesinde lokal anestezik enjeksiyonu tedavisinden istatistiksel olarak daha etkili olduğu gösterildi. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda hem kuru iğne tedavisi hem de lokal anestezik enjeksiyonu tedavilerinin ağrı durumunda, engellilik derecesinde ve yaşam kalitesinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiş olup bazı bölümlerde kuru iğne tedavisinin lokal anestezik enjeksiyonu tedavisine üstün olduğu sonucuna varılmıştır. ANAHTAR SÖZCÜKLER, bel ağrısı, tetik nokta, kuru iğne, tetik nokta lokal anestezik enjeksiyonu
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate and compare the effects of trigger point injection and trigger point dry needle treatment methods on quality of life, disability status and degree of pain in patients with mechanical lomber pain. Patients and Methods: Sixty patients over 18 years of age with chronic mechanical lomber pain who were admitted to the Algology Outpatient Clinic of Ondokuz Mayıs University Hospital between 01-04-2018-01/07/2018 were included. Informed consent was obtained and patients were randomly divided into two groups. 30 patients received trigger point dry needle therapy (Group K) and 30 patients received trigger point local anesthetic injection (Group L). Treatments performed on day 0 and day 7. Right Paravertebral Muscles (PM), were treated in the first seance and left PM were treated in the second seance. The treatment was standardized to 6 points for each patient with reference to spinous processus on the T12-S1 PM. In Group K, 0,25x25 mm acupuncture needles, in Group L 27 G dental needle were used. İn Grup L 0,5 cc %0,5 bupivacaine was applied to each point. The patients were evaluated twice; at the beginning of the treatment and in the 4th week of the treatment. VAS, morning stiffness assessment, use of analgesic, Oswestry Disability Index (ODI) and Nottingham Health Profile (NHP) questionnaires were used to evaluate patients. Results: With both treatments, a statistically significant difference was found in lomber pain, morning stiffness, and correction of disability status. Furthermore; energy, pain, emotional reactions, sleep, and physical mobility scores were shown to improve in assessment of health-related quality of life. In both treatment methods, using analgesic and social isolation scores of health-related quality of life were found to be statistically ineffective compared to pre-treatment.Dry needle treatment was found to be statistically more effective than local anesthetic injection in the improvement of morning stiffness and sleep quality of life scores. Discussion and Conclusion: In our study, both dry needle treatment and local anesthetic injection treatments shown to have positive effects in the case of pain, on the degree of disability and quality of life and in some sections it was concluded that dry needle treatment was superior to local anesthetic injection treatment.