Düşünce deneyleri kullanılarak yapılandırılan bilimsel tahmin argümanlarının öğrencilerin gazlar konusunu anlamalarına etkisi
The effect of the hypothetico-predictive argumentation constructed by the use of thought experiments to student's understanding of the subject of the gasses
  1. Tez No: 278107
  2. Yazar: ÜMMÜYE NUR TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİTNAT KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünce Deneyi, Bilimsel Tahmin Argümanı, Thought Experiment, Hypothetico-Predictive Argumentation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın amacı; bilim tarihindeki düşünce deneyleri, fendeki düşünce deneyleri, fendeki düşünce deneylerinin fen eğitiminde kullanılması, kimyadaki düşünce deneyleri ve kimyadaki düşünce deneylerinin kimya eğitiminde kullanılması ile ilgili tüm literatür taranarak yapılandırılan düşünce deneyleri esas alınıp bilimsel tahmin argümanlarıyla desteklenen bir öğretim dizini oluşturmak ve öğrencilerinin düşünce deneyleri üzerine akıl yürütebilme becerilerini, oluşturdukları hipotezleri test edebilmek için bilimsel tahmin argümanı yapılandırabilmelerini ve bu sürecin öğrencilerin gazlar konusunu anlamalarındaki etkisini nitel olarak saptamaktır. Araştırmanın katılımcıları Çorum Alaca Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nde 2009-2010 eğitim öğretim yılında 11 bilgisayar sınıfında öğrenim gören 18 öğrencisidir.Araştırmada ön ve son açık uçlu soru formu, ön ve son çalışma yaprağı, öğretim dizini çalışma yaprakları, kamera kayıtları, süreç değerlendirme amaçlı çalışma yaprağı veri kaynakları olarak kullanılmıştır. 5 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz, içerik analizi ve araştırmacının yorumları kullanılmıştır.Araştırmanın uygulamasına başlamadan önce ayrıntılı literatür taraması yapılarak gazlar konulu düşünce deneylerini ve bunların bilimsel tahmin argümanı biçiminde yeniden yapılandırılmasını içeren özgün bir öğretim dizini oluşturulmuştur. Araştırmanın uygulaması 18 ders saati sürmüştür.Araştırmanın bulguları öğrencilere gazlar konusu öğretmek için düşünce deneylerinin yorumlanmasını ve düşünce deneylerinin bilimsel tahmin argümanı biçiminde yapılandırılmasını gerektiren bir süreç izlendiğinde öğrencilerin gazlar konusunu anlama yüzdelerinin yüksek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research?s aim is to design a teaching index supported by hypothetico-predictive argumentation based on thought experiments constructed after searching all the literature about thought experiments in science, thought experiments in natural sciences, thought experiments in natural sciences that?s used in science education, thought experiments in chemistry, thought experiments in chemistry that?s used in chemistry education and to determine qualitatively students? thinking abilities on thought experiments, students? construction of hypothetico-predictive argumentation for testing their hypothesis? and the effect of the process for students? understanding of the subject of the gases. Participants of the research are 18 students educated in 11th level computer education class in Çorum Alaca Occupational and Technical Education Center in 2009-2010 education term.Data sources used in this research are pre- and post-questionnaires, pre- and post-worksheet, teaching index? worksheets, camera records, worksheet aimed for evaluating the process. It?s made semi-constructed interviews with 5 participants. It?s used descriptive analysis, content analysis and researcher?s comments for analyzing the data.Before application of the research it has been constructed a spesific teaching index including thought experiments about gasses and reconstruction of these thought experiments to hypothetico-predictive argumentation by searching thoroughly the literature. Research?s application has lasted for 18 lesson hours.Findings of this research has showed that when a process requiring comments of thought experiments and reconstructions of these thought experiments to hypothetico-predictive argumentation was followed for teaching the subject of gasses, students? understandings of the subject of the gasses? percentages were high.