Evaluation of the four coursebooks used in TOBB ETU in terms of three speech acts: Requests,refusals,complaints
Ders kitaplarının söz edim gruplarının kullanımı ve öğretimi açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 278108
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİYE MÜGE TAVİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Eğitimi, Edimbilim Öğretimi, Ders Kitabı Değerlendirmesi, Rica, Reddetme, Şikâyet, English Language Teaching, Teaching Pragmatics, Coursebook Evaluation, Requests, Refusals, Complaints
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kültürlerarası ve uluslararası iletişimin her geçen gün önem kazandığı dünyada, İngilizce bu sürecin tartışmasız en vazgeçilmez parçalarından biri konumundadır. İngiliz dilinin öğretimi de dile olan şu anki bakış açısıyla aynı doğrultudadır. Öyle ki, dil yeterliliğinin tanımlanmasında İngilizce ile iletişim kurmak, son otuz küsur yılda dilbilgisi kurallarının tamamen bilinmesi gerekliliğinin yerini alarak ön plana çıkmıştır. Bu esnada yapılan çalışmalar dil öğrenen bir kişinin dilbilgisi kurallarını ezbere bilmesinin yeterli olmayacağını, bu kurallar uygulanamadığı sürece kişinin dil bildiğinin söylenmesinin mümkün olmayacağını belirlemiştir.Bu araştırmanın amacı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hazırlık Okulu öğrencilerinin günlük dilin önemli bir parçası olan üç söz edim grubunun stratejilerini ne kadar kullanabildiklerini ortaya çıkarmaktır. Söz konusu söz edimleri rica, reddetme ve şikâyettir ve bunların kullanımında bazı stratejiler önemli rol oynar. Veriler 90 öğrenciden bir söylem tamamlama testi ile toplanmıştır. Çalışmanın diğer amacı, hazırlık okulu programında öğrenciler tarafından üç dönem boyunca kullanılan ders kitaplarında daha önce sözü geçen söz edimlerinin sıklığını belirlemektir. Bu sebeple, ikinci grup veri, on bir adet ders kitabının ricalar, retler ve şikâyetler açısından değerlendirildiği aşamanın ardından elde edilmiştir.Araştırma nitel bir çalışma olup, amaç problemin şu anki durumunun belirlemek ve gerekliyse çözüm önerileri getirmektir. Veri analizi kısmında ricaların, retlerin ve şikâyetlerin hem söylem tamamlama testi verilerinde ve ders kitaplarında bulunma frekansı tespit edilmiştir.Araştırmanın sonuçları TOBB ETÜ Hazırlık Okulu'ndaki öğrencilerin şikâyetleri belli ölçüde uygun olarak ifade edebiliyorken, ricaları ve retleri büyük ölçüde ifade edebilmişlerdir. Öğrencilerin ricalarının ve retlerinin uygun olmasına gösterdikleri özenin, şikâyetlerine gösterdikleri özenden daha az olduğu da görülmüştür. Söz edim performanslarının hepsinde görülen ortak özellik ise cevapların çoğunun çeşitlilikten yoksun olmasıdır, yani verilen cevaplarda genellikle birkaç stratejinin baskın çıktığı gözlemlenmiştir. Ders kitabı değerlendirmesi bir noktada söylem tamamlama testi ile ortak sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Kitaplarda ricaların yeterli sayıda bulunmasına rağmen reddetme ve şikâyet söz edimleri bunların çoğunda neredeyse hiç yer almamıştır. Ders kitaplarının sadece içerik kısımlarında değil, aynı zamanda alıştırmalar, ses kayıtları gibi kısımlarda da stratejilerin çeşitliliği açısından sorun sahibi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In a world where communication between cultures and nations gains importance with every passing day, English as a common tool for communication has been indisputably one of the most indispensable parts of this process. English language teaching has been in line with the current view on English itself; achieving communication through English has moved to the foreground for the last thirty years or so, replacing the role of having complete control of grammatical rules for language proficiency.This study set out to find out to what extent English language learners at TOBB University of Economics and Technology Preparatory School can perform strategies of three speech acts, which serve as an important part of everyday communication with English. The specific speech acts were requests, refusals and complaints and they have several ways to be realized through strategies. Data was collected from 90 students with a discourse completion task. The other aim of the study was to check the presentation of the aforementioned speech acts in the coursebooks used during the three semesters in the preparatory school program. So, second group of data was gathered from the coursebook evaluation phase, at which eleven coursebooks were evaluated in terms of their inclusion of requests, refusals and complaints.The study was designed as a descriptive one; the purpose was to take a picture of the current state of the problem and offer some solutions, if there were such a necessity. In the data analysis part, the frequencies of request, refusal and complaint strategies were identified both in the discourse completion task and coursebook evaluation data.The results of the DCT demonstrated that students at the TOBB ETU Preparatory School were able to perform requests and refusals more or less while their complaints were realized appropriately to some extent; the appropriateness of their complaints included less care than their requests and refusals did. A common point in their speech act performances was that majority of the answers lacked variety, which meant several specific strategies? always being on the top. Results of coursebook evaluation were common at some point with the results of the DCT. Although the frequency of requests in the books was not problematic, the refusals and complaints were barely included in most of them. They also had a paucity of various strategies not only in their contents, but also in their other parts such as exercises, audioscripts and so on.