Öğretmenlerin yöneticilerine duydukları güven algılarının iş tatmini üzerine etkisi: Yalova ilinde bir uygulama
Effect of teachers trust on the directors in job satisfaction: An application in Yalova
- Tez No: 278136
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZER KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, yönetici, güven, iş tatmini, Teacher, director, trust, job satisfaction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin yöneticilerine duydukları güven algılarının iş tatmini üzerine etkisini ortaya koymaktır. Ayrıca yöneticiye duyulan güven ve iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesine ek olarak öğretmenlerin sosyo ? demografik özelliklerinin, güven ve iş tatmini düzeylerinde farklılık oluşturup oluşturmadığı incelenmiştir. .Betimsel araştırma modelinin uygulandığı araştırmanın evrenini Yalova ilinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında çalışan bay ve bayan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında anket tekniğinden yararlanılarak Kuruma Dayalı Güven ölçeği ile Minnesota İş Tatmin ölçeği kullanılmıştır. Veriler ise SPSS programı aracılığıyla faktör analizi, frekans, aritmetik ortalama, Anova, t testi kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma pilot ve asıl uygulama olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulama 45 öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Asıl uygulamaya ise 357 öğretmen katılmıştır.Araştırmanın bulguları incelendiğinde, öğretmenlerin yöneticilerine duydukları güven algıları ile iş tatmin düzeyleri arasında pozitif yönde güçlü bir ilişkinin olduğunu ortaya konmuştur. Ayrıca sosyo ? demografik özelliklerden bazılarının güven ya da tatmin düzeyinde farklılık oluşturduğu saptanmıştır. Araştırma bulgularına bağlı olarak elde edilen sonuçlar ışığında güven ve tatmin ilişkisini daha da güçlendirebilecek ve sosyo ? demografik özelliklerinde dikkate alınmasını sağlayacak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to present the effects of teachers' trust on their directors, in their own job satisfaction. In addition to the relationship of these two, it is also examined if the socio-demographic conditions of the teachers cause a difference at the levels of trust and job satisfaction.The ensemble of the study, on which descriptive research model is utilized, consists of male and female teachers working under the Ministry of Education in Yalova. Research data is collected by questionnaire, and the ?Institution-Based Trust Scale? and the ?Minnesota Job Satisfaction Scale? are applied to it. The data is interpreted by SPSS program, using factor analysis, frequency analysis, average, Anova and T tests. The research is done in two stages called the pilot and the principle stages. The pilot stage is carried out on 45 teachers, while 357 teachers joined the principle stage.As the results of the research are examined, it is shown that there is a strong positive relationship between the teachers' trust on the directors and their job satisfaction. And also socio-demographic conditions are determined to cause a difference in trust or job satisfaction. In the light of the results obtained, some proposals for reinforcing the relationship between trust and satisfaction, taking account of the socio-demographic conditions are made.