Ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin çoklu değişkenlere göre performans değerlendirmeye ilişkin görüşleri
The views of the secondary school administrators and teachers, students and parents in respect to performance evaluation with multiple variables
- Tez No: 278137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ CEMALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Performans değerlendirme, çoklu veri kaynağı, ortaöğretim okulları, yönetici, öğretmen, öğrenci, veli, Performance evaluation, multiple data resource, secondary education schools, school administrator, teacher, student, parent
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında görev yapan yöneticiler ve öğretmenler ile bu kurumlarda okuyan öğrencilerin ve öğrenci velilerinin çoklu değişkenlere göre performans değerlendirmeye ilişkin görüşlerini saptamaktır.Araştırma, tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini 2009-2010 eğitim öğretim yılında Ankara ili Keçiören ilçesindeki resmi ortaöğretim okullarında görev yapan 87 okul yöneticisi, 1707 öğretmen, 30 839 öğrenci ve 30 839 öğrenci velisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 41 okul yöneticisi, 206 öğretmen, 279 öğrenci ve 231 öğrenci velisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında; ?Yönetici-Öğretmen? anketi, ?Öğrenci? anketi ve ?Veli? anketi olmak üzere araştırmacı tarafından geliştirilen üç ayrı anket kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin analizinde yüzde (%) ve frekans (f) kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre öğretmenler ve yöneticiler çoklu veri kaynaklı performans değerlendirme sürecinde öğretmenlerin performansını öğrencilerin değerlendirmesi görüşünü desteklerken, velilerin ve meslektaşlarının değerlendirmesi görüşünü desteklemedikleri; öğretmenler çoklu veri kaynaklı performans değerlendirme sürecinde yöneticilerin performansını öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin değerlendirmesi görüşünü desteklediği; yöneticilerin ise kendilerinin performansını öğretmenlerin değerlendirmesi görüşünü desteklerken, öğrencilerin ve velilerin değerlendirmesi görüşünü desteklemediği; öğrencilerin, öğretmenlerinin ve okul yöneticilerinin performansının değerlendirilmesinde aktif olarak rol almak istediği; velilerin ise hem öğretmenlerin hem de okul yöneticilerinin performansını değerlendirme konusunda istekli olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the views of the secondary school administrators, teacher and students in these schools and the parents of students in respect to performance evaluation with multiple variables.The study was built on a survey model. The scope of the study comprises 87 school administrators, 1707 teachers assigned in the official secondary schools, 30,839 students and 30,839 parents in Keçiören District of Ankara province during 2009- 2010 academic year. The sample of the study comprises 41 school administrators, 206 teachers, 279 students and 231 parents. In the process of collecting data, three different questionaires developed by the reseacher were applied: ?Administrator- Teacher Questionaire?, ?Student Questionaire? and ?Parent Questionaire?. Percentage (%) and frequency (f) were used for the analysis of the data from the questionnaires.The findings of the study revealed that teachers and school administrators were supportive of the idea that the teachers? performance should be evaluated by students, but unsupportive of the idea that their performance should be evaluated by parents and colleagues, during the performance evaluation with multiple variables. Another finding of the study is that the teachers were supportive of the idea that performance of the school administrators should be evaluated by the students, parents and teachers during the performance evaluation with multiple variables, while the school administrators were supportive of the idea that their own performance should be evaluated by the teachers, but unsupportive of the idea that their performance should be evaluated by the students and the parents. It was also found that students were willing to take active role in the evaluation of their teachers and school administrators and also that parents desired to evaluate the performance of both teachers and school administrators.