Turistlerin tüketim davranışlarında kültürün yeri: Alanya'ya gelen turistler üzerine bir araştırma
The place of culture in the consumption behavior of tourists: A study into the tourists visiting Alanya
- Tez No: 278154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAYFUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Davranışı, Kültür, Turizm Pazarlaması, Consumer, Consumer Behavior, Culture, Tourism Marketing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Rekabetin hızla arttığı çağımızda işletmelerin başarısı, hem kendi içdinamiklerine hem de çevresel faktörler ile farklılaşan günümüz pazar koşullarına bağlıolarak gerçekleşebilmektedir. 20. yüz yıldaki teknolojik ivmeyle paralel olarak, ulaşımve iletişimin gelişmesi, bilgi kaynaklarının artması; işletmelerin ürettikleri mal vehizmetlerin tüketici pazarlarına ulaşımını kolaylaştırırken, ihtiyaçları doğrultusundahareket eden insanların gereksinimlerinin birçok farklı etkenle şekillenmesi de tüketicipazarlarının karmaşıklaşmasına neden olmuştur. Çünkü her pazarın karakteristiği, onuoluşturan tüketicilerin özellikleri ile şekillenmekte ve bölümlendirmesi hem dahagerekli hem de daha zor hale gelebilmektedir. Bu durumun aşılmasında kullanılan enbüyük güç ise; işletmelerin pazarlama etkinliklerine ışık olabilecek araştırmalardır. Bunedenle, etkin tüketici davranışı araştırmaları, tüketicinin merkez olduğu günümüzpazar şartlarında, işletmelerin başarısını sağlayan en önemli çalışmaların başındagelmektedir.Bu araştırmada da, duruma en iyi örneklerden birisi olan turizm sektörünün,kendine özgü pazarlama dinamiğinde ortaya çıkan tüketici davranışları üzerinedurulmuştur. Çünkü belli bir zaman diliminde aynı destinasyona gelen ve farklıgereksinimlerle aynı destinasyonda tüketim davranışları sergileyen farklı milliyettentüketicilerin oluşturduğu pazarlar, daha da karmaşık bir yapı sergilemektedir. Budüşünce ışığında çalışma; turistik bir destinasyon olan Alanya bölgesinde, kentin başatpazar dilimlerini oluşturan Rus ve Alman turistler üzerinde bir alan araştırması ilegerçekleştirilmiştir.Alan araştırmasında kullanılan anket üç bölümden oluşmakta olup, ilk bölümdeturistik tüketicilerin demografik bilgileri ile ilgili, ikinci kısımda turistik etkinlikleri içinsorular yer almıştır. Anketin son bölümü ise, tüketim davranışlarını etkileyen faktörleribelirlemeye yönelik 33 ifadeden oluşmaktadır. 2009 Temmuz ve Ağustos aylarıiçersinde, 405'i Rus turistler üzerinde yapılmış, toplam 798 anket ile elde edilen verilerSPSS 16 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Turistik tüketicilerintüketim davranışlarında bireysel ve sosyo-kültürel etkenlerle, işletmelerin uyguladığıpazarlama bileşenlerinden etkilenme düzeylerinin tespit edilmesine yönelik, milliyet vecinsiyet gibi iki değişkenli bağımsız örneklemler için t testi; yaş, medeni durum,meslek, gelir ve eğitim durumu gibi, ikiden çok değişkenli bağımsız örneklemler içinise Anova analizi uygulanmıştır.Elde edilen istatistiki sonuçlara göre; turistik tüketicilerin tüketim davranışlarınıyönlendiren en büyük etken bireysel faktörler olup, ikinci sırada pazarlama bileşenlerigelmekte, sosyo-kültürel etkenler ise son sırada yer almaktadır. Uygulanan t testisonuçlarına göre ise; Rus ve Alman turistlerin, tüketim davranışlarında üç etkenboyutundan etkilenme seviyelerinin 0,05 düzeyinde anlamlı bir farklılık gösterdiğisonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında yine; cinsiyet, yaş, meslek, gelir ve eğitimdurumu gibi demografik değişkenlerin de turistik tüketicilerin tüketim davranışlarındaanlamlı farklılıklara neden olduğu yapılan t ve Anova testleri ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The success of the establishments in our era when the competition is very highdepends on both the internal Dynamics of the establishment itself and market conditionschanging in parallel to the environmental factors. Together with the technologicaladvancements in the 20th century, development of transportation and communication,increasing resources of information facilitate the Access of goods and services into themarkets, while the several factors affecting the needs of people made the marketscomplicated. The characteristics of each market are shaped with the features of theconsumers in it and this makes market segmentation more complicated and necessarythan ever. The most useful tool used to overcome this problem is the research that canshed light on the marketing activities. Hence, efficient consumer behavior research is ofgreat priority in terms of paving the way fort he success of the firm in this fiercecompetitive environment.This study dwells on the consumer behavior which reveals the market, specificdynamics for tourism industry. The reason fort his is that, since tourism is composed ofmarkets from different nationalities and cultures, it is expected that there will bedifferent approaches and behavior towards tourism market of the country underconsideration, which makes the structure of the tourism market more complicated. Thisbeing in mind, this study was planned and carried out over the Russian and Germantourist that make up the huge part of the market segment in Alanya, a popular touristdestination.The questionnaire used in the study is composed of three parts. In the first part,there are questions on demographic information; in the second part, questions on touristactivities and events. Finally, in the last part, there are 33 statements aiming todetermine the factors affecting the behavior of the tourists. The study covered 405Russian subjects in 2009 August, and the total number of the participants was 789. Thedata collected through the questionnaire were analyzed through SPSS 16 statisticalpackage software. T test was implemented for two, paired independent samples such asnationality and gender and for those more than two, ANOVA was implemented.The results of the statistical analysis suggest that the most powerful factor thatleads the consumer behavior was found out to be individual factors and then followsmarketing components than comes social, cultural components. According to t testresults, the level of influence by the three dimensions mentioned between the Russianand the German tourists is statistically different at 0,05 significance level. Besides,demographic variables such as gender, age, occupation, income and education level,were found to cause statistically significant differences according to the results of t andANOVA tests.