Dış kaynaklardan yararlanan otel işletmelerinde örgütsel bağlılık ile iş doyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research to determine of the relationship between organizational commitment and job satisfaction in outsource user hotel operations
  1. Tez No: 278155
  2. Yazar: MURAT TEKBALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAYFUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış kaynak kullanımı, örgütsel bağlılık, iş doyumu, taşeron firma
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Örgütsel bağlılık; bireyin içinde bulunduğu örgüte karşı özdeşleşme, benimseme, örgütsel amaçlar için fedakarlıklar gösterme, örgütün üyesi olarak kalmak için çaba sarf etme şeklinde ifade edilmektedir. İş doyumu ise, bireyin yaptığı işe karşı tutumu olarak ifade edilmektedir.Dış kaynaklardan yararlanan otel işletmelerinde çalışan personellerin (otelin kendi personelleri ve taşeron firma personelleri) örgütsel bağlılık ve iş doyum düzeylerinin incelendiği bu araştırmaya; Ankara'da faaliyet gösteren ve dış kaynaklardan yararlan, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri çalışanları (N=372) katılmıştır.Çalışmanın temel amacı, otelin kendi personelleri ile taşeron firma personellerinin örgütsel bağlılık ve iş doyum düzeyleri arasındaki farklılıkları ya da aynı durumu ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda oluşturulan anket soruları ile veriler toplanmış ve çalışanların örgütsel bağlılık iş doyum düzeyleri arasındaki farklılıkları belirlemek için parametrik olmayan testlerden Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Bu testin sonucuna göre; taşeron firma personelleri ile otelin kendi personellerinin duygusal bağlılık, devam bağlılık ve iş doyum düzeylerinde istatistiki anlamda farklılıklar tespit edilmiştir. Normatif bağlılık düzeylerinde ise istatistiki bir farklılığın olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışanların iş doyum düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiş ve sonuç olarak iş doyumu yüksek olanın örgütsel bağlılık eğiliminin de pozitif yönde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational commitment has been regarded as individual?s identification with the organization s/he is in, adoption, showing sacrifices for organizational purposes and exerting efforts to remain a member of the organization. However, job satisfaction is regarded as individual?s attitude toward his/her work.The staff (N=372) of four and five star hotel industries, which benefit from outsources in Ankara, have participated in this research which examines the level of job satisfaction and organizational commitment of the staff (the personnel of hotel?s own and subcontractor) working for the hotel industries which benefit from outsources.The fundamental objective of the research is to determine the same situation or the differences between the level of organizational commitment and job satisfaction of the hotel?s own staff and subcontractor?s staff. Data has been collected with a questionnaire prepared for this purpose and assessed by using SPSS 11 computer program. Frequency analysis of data has been done. Kruskal-Wallis test, which is one of the non-parametric tests, has been applied in order to determine the differences between the level of job satisfaction and organizational commitment of the staff. As a result of this test, statistical differences have been observed in the levels of job satisfaction and emotional and attending loyalty between hotel?s own staff and subcontractor?s staff. It has been determined that there is not a statistical difference in their level of normative commitment. In addition to this, the relationship between the levels of job satisfaction and organizational commitment of the staff has been observed and as a result, it has been determined that the ones whose job satisfaction is higher have also positive trend in organizational commitment affiliations.Key Word: the usage of outsource, organizational commitment, job satisfaction, subcontractor