İlköğretim 7. sınıf fen ve teknoloji dersinde vücudumuzdaki sistemler konusununda işbirlikli öğrenme yöntemini kullanmanın akademik başarı üzerine etkisi
The effect of using cooperative learning method about the systems of our body on academic success in the science and thecnology of primary for 7. grade
  1. Tez No: 278156
  2. Yazar: AHMET KIRTIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNA KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme, Cooperative Learning
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada, işbirlikli öğretim yöntemi doğrultusunda düzenlenen öğretimin ilköğretim 7. Sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersindeki akademik başarısına etkisi olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırma 2009 ? 2010 öğretim yılı 1. Yarıyılında, Ardahan İli Damal İlçesi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel İlköğretim Okulunda gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 21, kontrol grubunda 23 öğrenci olmak üzere 44 öğrenci araştırma grubunda yer almıştır. Çalışma 8 hafta sürmüştür. Gruplar öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerine göre eşitlenmiştir. Dersler deney grubunda işbirlikli öğrenme yöntemine göre, kontrol grubunda ise öğretmen merkezli geleneksel öğretime göre hazırlanan ders planları ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarına ?Fen ve Teknoloji Başarı Testi? öntest ve sontest olarak kullanılmıştır.Araştırma süresince başarı testinden elde edilen verilerin, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri betimsel olarak verildikten sonra, kovaryans analizleri yapılmıştır.Sonuç olarak Fen ve Teknoloji Başarı testi son test puanları açısından, işbirlikli öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubunun başarı son test puanlarının aritmetik ortalaması öğretmen merkezli geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun başarı son test puanlarından çok az yüksek olmasına karşın deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, teaching through Cooperative Learning Methodology analyzed in terms of their effect on the 7th class elementary education students? academic performance in Science Courses and their attitudes in the lectures.The research has made in The President of Republic Süleyman Demirel Elementary Education School in the Damal district of Ardahan province in the fist term of 2009-2010. 44 students has participated in research group.21 of them are selected as the experiment group, and another 23 of them are selected control group. The study has continued for eight weeks. In the experiment group, the lectures are covered through the use of Cooperative Learning Methodology, even in the control group, the lectures are covered Teacher Centered Teaching Methodology. Through the research, both experiment and control groups are evaluated through Science Courses Success Test and Science Courses Attitude Survey, as part of the pre and final tests accordingly.The analysis of the data which is gained in test for success is made with korverjans analysis after Arithmetical Medium.In terms of the students? attitudes in experiment and control groups towards Science Courses, in the group practicing Cooperative Learning methodology the attitudes towards Science Courses are developed in a positive direction, whereas in the control group, such a significant change and/or development is not noticed.