Genel liselerde örgütsel iletişim ile öğretmenlerin örgütsel özdeşleşmeleri arasındaki ilişki(Ankara ili örneği)
The relationship between organizational communication at high schools and organizational identifications of teachers
- Tez No: 278158
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASIM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel iletişim, örgütsel özdeşleşme, Organisational communication, organisational identification
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Toplumun önemli örgütlerinin başında gelen eğitim örgütlerinin hizmet kalitesini arttırmak için yapılan çalışmalara da eğitim kurumlarında çalışan yönetici ve öğretmenler konu olmuştur. Eğitim kurumlarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin bulundukları kurumdan memnuniyetlerinin arttırılması, kurumlarına ve mesleklerine aidiyet hislerinin güçlenmesi ve kurumlarıyla özdeşleşmeleri büyük önem kazanmıştır. Kendilerini kurumlarıyla özdeşleştiren çalışanlar, kurumlarının ilerlemesi için daha fazla emek harcayacak, kurumlarının karşılaştıkları sorunları kendi sorunları gibi benimseyecek ve çözüm için çaba sarf edeceklerdir.Bu çalışmanın amacı; eğitim kurumlarında çalışan öğretmen ve yöneticilerimizin örgütsel iletişimleri ile örgütsel özdeşleşmeleri arasındaki ilişkileri tespit etmek, bu ilişkinin cinsiyet, hizmet süresi ve branş bağımsız değişkenleriyle ilişkisini belirlemektir.Araştırma tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Ankara'nın merkez ilçelerindeki genel resmi liseler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini tesadüfî küme örneklemesi kullanılarak her bir ilçeden seçilen genel liselerdeki öğretmenlerin tamamı oluşturmuştur.Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmuştur. Birinci, bölüm kişisel bilgilerden, ikinci bölüm ise, 5'li likert ölçeği olarak tasarlanan iki anketten oluşmuştur. Birinci anket, örgütsel iletişim düzeyini belirlemek amacıyla oluşturulan 34 maddeden, ikinci ölçek ise örgütsel özdeşleşme düzeyini belirlemeye yönelik 25 maddeden oluşmuştur. Veri toplama aracı, Ankara merkez ilçelerinde 2009-2010 eğitim-öğretim yılında görev yapan 520 öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar SPSS 18.0 (PASW 18.0) programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırma bulgularına göre; genel lise öğretmenlerinin algılarına göre, örgütsel özdeşleşme örgütsel iletişim ile pozitif ilişki içerisindedir. Örgütsel özdeşleşme düzeyini, örgütsel iletişimin ?yönetici ve öğretmenlerin tutum ve davranışları ?alt boyutu ile ?genel lise yöneticilerinin öğretmenlere görev tanımları hakkında verdikleri bilgiler? alt boyutunun en fazla etkilediği söylenebilir.Eğitim kurumlarımızda eğitimin kalitesini arttırmak, topluma faydalı bireyler yetiştirmek için okullarımızda çalışan öğretmenlerimizin kurum içi iletişimlerini arttırmalı, eğitim-öğretim hizmetlerine daha fazla katılımlarını sağlamalı, hizmet yılı az ve hizmet yılı fazla olan öğretmenlerimizin birlikte projeler oluşturarak tecrübelerini paylaşmalarına imkân tanımalıyız. Böylece, öğretmenlerimizin okullarına ait memnuniyet duygularını arttırarak kurumlarıyla özdeşleşmelerini sağlamalıyız.
Özet (Çeviri)
The administrators and teachers working at education institutions have become subjects for the research carried out to increase service quality of education institutions, the leading organisations society. That increasing their pleasure of being with their institutions, and strengthening their state of belonging to their profession and institutions and their identification with their institutions has gained more importance. The workers identified with their institutions will try much more for progress of their institution and also they will absorb the challenges the institution faces and so try to handle much more.The goal of this study is to determine the relation between the organisational communication and the organisational identification the administrators and teachers have. Additionally, the goal is to determine the relativity of this relation with gender, service span and branch independent variable.The research is a descriptive study in which the scanning model is used. The official high schools in Ankara Centrum constitute the universe of the research. All the teachers at these schools chosen by using random cluster sample from each district of Ankara constitute the sample of the research.The data gathering device used in the research consists two chapters. First one is composed of personal information, and the second one is composed of two polls planned as quintet likert scale. The first poll is composed of 34 entries planned to determine the organisational communication level, and the second scale is composed of 25 entries planned to determine the organisational identification level. The data gathering device has been carried out on 520 teachers working in 2009-2010 school year in Ankara Centrum. The results have been evaluated by using SPSS 18.0 (PASW 18.0) programme.According to the results, to high school teachers? mind, there is a positive relation between organisational identification and organisational communication. That ?the administrators? and teachers? attitude and behaviour? lower dimension and ?the introduction given to teachers by the administrators about the duty definition? lower dimension of organisational communication affect the most the organisational identification level can be said.To increase the education quality, to bring up beneficial persons for society, we should increase the communication of teachers in institutions. We should provide them with being part of education and instruction. Moreover, we should give chance to young teachers to work with experienced teachers on the same project, so that they can share their own experiences. Thus, we should ensure their identification with their institutions by increasing pleasure of belonging.