Lise öğrencilerinin öznel iyi oluşlarını yordayan bazı değişkenler
Some variables predicting high school studets subjective well being
- Tez No: 278269
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öznel İyi Oluş, Algılanan Sosyal Destek, Öz Saygı, Subjective Well Being, Social Support, Self Esteem
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, lise öğrencilerinin, cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü, sosyal destek (aile desteği, arkadaş desteği, özel kişi desteği) ve öz saygı düzeylerinin, öznel iyi oluş düzeylerini yordayıp yordamadığını incelemek amacıyla yapılmış betimsel bir çalışmadır.Araştırma grubu; 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Ankara'nın Çankaya, Keçiören, Altındağ ilçelerindeki genel, anadolu ve meslek liselerinde öğrenim gören 193 kız, 205 erkek olmak üzere toplam 398 öğrenciden oluşmaktadır.Araştırmada öğrencilerin öznel iyi oluş düzeylerini belirlemek için ?Öznel İyi Oluş Ölçeği Lise Formu?, sosyal destek sistemlerini belirlemek için ?Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği? ve öz saygı düzeylerini belirlemek için ?Coopersmith Öz Saygı Envanteri? kullanılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde ?Aşamalı Çoklu Regresyon Analizi? yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada en az hata payı .05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmada sonucunda; öz saygı, algılanan aile ve arkadaş desteği değişkenlerinin, lise öğrencilerinin öznel iyi oluş düzeyleri üzerinde birer yordayıcı değişken olduğu ve bu değişkenlerin öznel iyi oluş puanlarına ait toplam varyansın % 63.5'ini açıkladıkları, diğer değişkenlerin ise (cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü, algılanan özel kişi sosyal desteği) .05 düzeyinde önemli birer yordayıcı değişken olmadıkları bulunmuştur. Bu bulgular lise öğrencilerinin öz saygı, algılanan aile desteği ve arkadaş desteği düzeyi yükseldikçe öznel iyi oluş düzeyinin de yükseleceğini ortaya koymaktadır. Bulgular, ilgili araştırmalarla tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study that aims to investigate whether the subjective well being of high school students predicted by gender, class level, type of school, social support (family support, friend support, special person support) and self- esteem.Study group of the research consists of total 398 students comprising of 193 female and 205 male student who attend general high schools, anatolian high schools and vocational high schools in Çankaya, Keçiören and Altındağ districts of Ankara in the 2007-2008 academic year.In order to determine subjective well being level, the social support system and the level of self-esteem of high school students; ?Subjective Well Being Scale For High School Form?, ?Multidimensional Scale of Perceived Social Support? and ?Coopersmith Self-Esteem Inventory? were used respectively.On data analyses, ?Stepwise Multiple Regression Analysis? technique was used. All the hypothesies are tested at .05 alpha level.The analysis revealed that self esteem, family support and friend support are significant predictors of subjective well being. These variables explained 63.5% of total variance on subjective well being. Gender, class level, type of school and special person support are not significant predictors at .05 significance level. These findings show that when the self-esteem, family support and friend support level of high school students increase, the subjective well being of high school students also increase. Findings were discussed through relevant studies and suggestions have been made.