Kurumsal imaj yönetimi; Türkiye İş Kurumu örneği
Corporate image management; Turkish Employment Organization sample
- Tez No: 278270
- Danışmanlar: PROF. DR. SANEM ALKİBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İmaj, Kurumsal İmaj, Kurumsal Kimlik, Kurumsal Görünüm, Kurumsal İletişim, Kurumsal Davranış, Türkiye İş Kurumu, İŞKUR, Image, Corporate Image, Corporate Identity, Corporate Prospect, Corporate Communications, Corporate Attitude, Turkish Employment Organization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Günümüzde imaj, hem kamu kurumları hem işletmeler için göz ardı edilemeyecek bir rekabet ölçütüdür. Kurumların varlıklarını sürdürebilmeleri ve hedef kitlelerince başarılı olarak değerlendirilmeleri, saygın ve iyi bir imaja sahip olmaları ile mümkün olmaktadır.Bu araştırmanın amacı, kurumsal kimlik ve kurumsal imajı etkileyen değişkenleri belirlemek ve kurumsal kimlik öğeleri ile kurumsal imaj arasındaki ilişkiyi incelemektir.Bu amaçla, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Isparta İl Müdürlüğü'ne başvuran iş arayanların, kurumsal kimlik öğeleri değerlendirmeleri ve kurumsal imaj algıları ölçülmüştür. Anket yöntemi kullanılan araştırmada kullanılabilir anket sayısı 400'dür.Araştırma sonucunda kurumsal kimlik öğelerinin değerlendirmesinde; cinsiyet, eğitim düzeyi ve medeni duruma göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur.Algılanan kurum imajı değerlendirmesinde; yaş, cinsiyet ve kuruma gelme sayısına göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.Algılanan kurum imajı ile kurumsal görünüm arasında negatif yönlü; kurumsal iletişim öğeleri arasında ise pozitif yönlü anlamlı ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.Kurumun saygın ve iyi imajı ile kurumsal görünüm arasında negatif yönlü; kurumsal iletişim öğeleri arasında ise pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır.İŞKUR'un kurumsal kimlik öğelerinin, imajına yansıyan sonuçları değerlendirildiğinde kurumsal iletişim öğesinde daha başarılı olduğu görülmüştür. İŞKUR'un imajı, kurumsal iletişim öğesinin ?iletişim kolaylığı, teknolojinin kullanımı, bilgilendirme, hızlı ve kolay erişim? unsurlarından olumlu etkilenmektedir.Kurumların, hedef kitlelerinin özelliklerini çok iyi tanıyarak, bu hedef kitlelerce kimlik öğelerinin nasıl değerlendirildiğini bilmesi imajlarını doğru bir şekilde yönetmelerini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
At the present day, image is a rival criterion that can not be ignored for both public corporations and enterprise. That the corporations survive their existence and re-evaluated as successful by the target crowd must be possible with having a respectable and good image.The aim of this research is to determine factors, the corporate identity and corporate image are affected and to investigate the relationship between corporate identity elements and corporate image.For this reason, the corporate identity element evaluations and corporate image perceptions of the unemployed people who apply to Isparta Provincial Directorate of Turkish Employment Organization is evaluated. In the investigation in which the questionnaire technique is used, the practicable questionnaire number is 400.As a result of the investigation, in the evaluation of corporate identity elements, there are found meaningful differences in relation to the gender, level of education and marital status.In the evaluation of perceived corporate image, meaningful differences are determined in relation to the age, gender and the number of their coming to the Corporation.It is determined that there is a negative relationship between perceived corporate image and corporate prospect, and a positive meaningful relationship between perceived corporate image and corporate communicational elements.A negative relationship between the perceived respectable and good image and corporate prospect and a meaningful positive relationship between corporate communicational elements are determined.When the results of Turkish Employment Organization?s identity elements that is reflected to its image is evaluated; it is found that, it is more successful in corporate communicational elements. The image of Turkish Employment Organization is positively affected from these factors of corporate communicational element; easiness of communication, the use of technology, information, fast and easy access.If corporations know how to evaluate the identity element of their target public by recognizing their characteristics detailed, this provides them to manage their images in a correct way.