Buzul topografyası konusunda ortaöğretim 9.sınıf öğrencilerinin temel kavramları öğrenme düzeylerinin incelenmesi
Research on the high school nineth grade students level of learning tehe basic concepts of glacier topography
- Tez No: 278323
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Eğitimi, Buzullar, Kavram Öğretimi, Education of Geography, Glaciers, Cocept Educatıon
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu betimsel çalışma, Dış Kuvvetler ünitesindeki Buzul Topografyası konusunda öğrencileri kavramları öğrenme düzeyleri ile öğrenme güçlüğü çektikleri kavramları tespit etmek ve öğrencilerin öğrenme güçlüğü çektikleri konuları azaltmak için hangi yöntemlerin daha etkili olacağını tespit etmek için yapılmıştır.Bu çalışma, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı üç farklı lise türünde uygulanmıştır.Bu çalışmada buzullar konusunun seçilmesindeki başlıca neden, buzullarkonusunun yeryüzü şekillerinin oluşumunda etkili olmasıdır.Araştırmaya ait veriler elde etmek için, öncellikle buzullar konusunda geçenkavramların hangilerini öğrencilerin yanlış öğrendiğini tespit etmek olmuştur. Daha sonra bilgi testi ve anket hazırlanarak araştırma yapılan okullarda uygulanmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bazı bulgular şunlardır:1- Buzullar konusuna ait kavramlarda öğrencilerin en fazla hata yaptığı kavramlar; Buzul aşındırma ve biriktirme şekilleri, buzul dönemleridir.2- Buzullar konusunda geçen kavramların öğretiminde gösteri, Bilgisayar Destekli ve tartışma yöntemlerine öğrenci başarısını arttırmada daha etkilidir. Konularında geçen diğer kavramların öğretiminde öğrenci merkezli öğretim yöntemleri ile görsel araç-gereç kullanımının öğrenci başarısını arttıracağı söylenebilir.3-Buzullar konusunun sınıflarda yeterince işlenebilmesi için 2 saat olan Coğrafya Ders saatinin en az 3 saat olarak belirlenmesi gerekmektedir.4-Okul türlerine göre buzullar konusunun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
This figurative study aims at determining the students?level of learning of the concepts in the topic of Glacier Topography in the unit of Exterior Forces and the concepts that the students have difficulty in learning and finding out which techniques are more effective to decrease the students? learning difficulty of the concepts that are mentioned in the above topic. This study has been applied to different kinds of schools, depentend on the Directorship of Education in ANKARA.The basic reason why the topic of Glaciers is chosen is that glaciers are very effective in the formation of geographical features. In order to get the datum related to the research, firstly concepts which are leart wrong have been determined. Then, the knowledge test and the questionnaire have been prepared and applied in the schools that the research has been held.Here are the findings from the consequences of the research:1.The concepts mostly learnt wrong by the students in the topic of GLACIERS can be classified as: Corrosion of Glaciers, Types of Gathering, and Ice Ages.2.Demonstration, discussion and computer assisted techniques are more effective in increasing the students? level of success. It can be said that the visual materials are more effective to increase the success of the students. These materials also support the demonstration and discussion techniques which are used to teach the topic of Glaciers.It can also be said that the use of visual materials with the student-centered teaching methods increase the students? success.3.It is necessary to organize the Geography Classes? time period as at least three hours a week instead of two hours a week for functional teaching.4.It is required to reorganize the topic of Glaciers according to the different types of High Schools.Science Code: