Ortaöğretim matematik öğretmen adaylarının eğitim fakültelerindeki geometri derslerinin meslekteki uygulamalarına etkileri ile ilgili görüşleri
The opinions of the prospective secondary mathematics teachers related to the influence of geometry courses in faculty of education to the applications in occupation
- Tez No: 278339
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayları, Geometri Dersleri, Ortaöğretim Geometrisine Yönelik Geometri Öğretimi, Prospective Teachers, Geometry Courses, Geometry Education Aimed At Secondary School Geometry
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın amacı bir grup ortaöğretim matematik öğretmen adayının kendi programlarında verilen geometri derslerinden ne ölçüde yararlandıkları ve bu dersler ile ortaöğretimde kendileri öğretmen olduklarında okutacak oldukları dersler arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkarılmasıdır. Katılımcılar Türkiye'deki bir büyükşehir devlet üniversitesinin Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Matematik Öğretmenliği programında lisans eğitimi alan beş öğretmen adayından oluşmaktadır. Verilerin toplanması amacıyla katılımcılara 1985-2006 yılları arasında Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) çıkmış sorulardan oluşan çoktan seçmeli bir test uygulanmış, daha sonra birebir görüşmeler yapılarak bu soruları çözerken, işlenen derslerden ne ölçüde yararlandıkları konusunda görüşleri alınmıştır.Veriler gömülü teori kapsamındaki tekniklerden biri olan açık kodlama yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu çerçevede öğretmen adaylarıyla yapılan görüşmeler bulguların güvenilirliği açısından, araştırmacı ve aynı üniversitede yüksek lisans yapan bir arkadaşı tarafından cümle cümle kodlanarak benzer veriler bir araya getirilmiştir. Bundan sonra yapılan görüşmelerden elde edilen veriler benzerlik ve farklılıklarına göre boyutları ile birlikte gruplanmış ve bunların sonucunda kategorilere ulaşılmıştır. Bu kategoriler de birbirleriyle ve kendi aralarında karşılaştırılarak aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır:1.Öğretmen adayları üniversitede verilen derslerin fazla akademik olduğunu ve uygulamaya gereken önemin verilmediğini düşünmektedir.2.Öğretmen adayları üniversitede okutulan geometri dersleri ile ortaöğretimde öğretmen olunca işleyecekleri dersler arasında yeterli ölçüde bağlantı kuramamaktadır.3.Öğretmen adayları ortaöğretim geometrisinde yer alan temel kavramların nasıl öğretileceği konusunda eğitim almak istemektedir.Son olarak, bu bulgular yardımıyla eğitim süresince karşılaşılan zorlukların giderilmesi için bazı öneriler sunulmuştur. Bu önerilerden ön plana çıkan birkaç tanesi şu şekildedir:1.Eğitim Fakültelerinin Matematik Öğretmenliği bölümünde öğrencilere verilen geometri derslerinin içerik olarak gözden geçirilmesi tavsiye edilebilir.2.Geometri derslerinin çok ağır ve akademik olmaktan çıkarılıp uygulamaya yönelik derslere ağırlık verilmesi tavsiye edilir.3.Eğitim Fakültelerinin Matematik Öğretmenliği bölümünde öğretmen adaylarına Ortaöğretim geometrisi ile ilgili dersler verilebilir.4.Öğretmen adaylarına Ortaöğretim geometrisindeki bazı temel kavramların öğretimi ile ilgili bir ders verilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate to what extend a group of prospective secondary mathematics teachers benefit from the offered undergraduate geometry courses in their program, and to illustrate the differences and similarities between these courses and the geometry courses they will be teaching when they become mathematics teachers. The participants were five prospective secondary mathematics teachers from a secondary education mathematics program at a metropolitan public university in Turkey. For collecting data participants are given a test that is formed with the questions in ÖSS in years 1985-2006, and later the researcher interviewed with the participants to learn how they can use the courses in university.Data is analyzed with the technique called Open Coding that is a technique of Grounded theory. To do this, transcripts obtained from the interviews, are coded sentence by sentence by the investigator and her friend who is a graduate student in the same university and similar data is put together. After this, the data collected from the interviews, grouped according to the similarities and differences with their dimensions and then categorized. These categories are compared with each other and findings and interpreting are obtained:1.Prospective mathematics teachers think that the courses in the university are too academic and they don?t pay attention to the application.2.Prospective mathematics teachers can not find out the connection between the geometry courses in the university and the lessons they will teach when they will be teachers in secondary school.3.Prospective mathematics teachers want to know how they will teach the main concepts in high school geometry.Finally, with the help of the interpreting, as consequences of this study we give some suggestions to overcome the difficulties that appear during the educations. Some of the suggestions are given in the following:1.The geometry classes that are given the students in Education Faculties are suggested to be considered.2.The geometry classes are suggested to be more practical instead of academic lessons.3.In Faculties of Education especially in Department of Mathematics a class may be given to prospective teachers about high school geometry.4.A class may be given to prospective teachers about the instruction of some basic geometric concepts in high school geometry.