Nanoteknoloji eğitiminin lise düzeyine uyarlanması
Implementation of nanotechnology education in the high school
- Tez No: 278338
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, Nanoteknoloji Eğitimi, Müfredat Geliştirme, Nanotechnology, Nanotechnology Education, Curriculum Improvement
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin metre ve milimetre gibi ölçülerden sonra nano seviyesindeki ölçekleri kavramasını sağlamak ve öyle düşünerek fen-teknoloji-toplum ilişkisini kurmaktır. Nanometrik ölçüler yanında, nanoteknolojinin uygulama alanlarını da kavramaları ve bu ölçüde hayaller kurmaları, öğrencilerin gelecek teknoloji bilgilerinin artmasını sağlayacaktır.Bu araştırmada, nanoteknoloji eğitiminin lise düzeyine nasıl uyarlandığını göstermek için, kütüphane araştırmaları yöntemi kullanılmıştır.Araştırmada, kütüphane araştırmaları yönteminden yararlanıldığından dolayı, veri toplama aracı olarak konuyla ilgili kaynaklar kullanılmıştır.Bulgular, nanoteknoloji eğitiminin, başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkede, ortaöğretim düzeyinde yerini almaya başladığını göstermektedir. Nanoteknoloji eğitiminin liselerde olması yönünde, öğretmenler ve üniversiteler arasında ortak çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalar sonucunda ders planları hazırlanmıştır. Ülkemizde de buna benzer çalışmalar yapılmalı ve nanoteknoloji eğitiminin lisans seviyesinden ortaöğretim seviyesine indirilmesine yönelik projeler uygulamaya geçirilmelidir. Bu bulgular ışığında, nanoteknolojinin eğitiminin liselerde uygulanmasına yönelik kullanılması düşünülen çalışma yaprakları şeklinde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to help the students comrehend the measurements at the level of nanotechnology ?right after the classical units of measurement such as meter and milimeter- and to make a connection among science-technology and society by thinking so. In addition to nanometric measurements, the cognition of the fields of application of nanotechnology and the imagination in nanotechnological terms will cause an increase in the understanding on future technologies on the part of the students.In this research, Library Searching method has been used to demonstrate how nanotechnology education is applied to high school level.Because the above mentioned method has been used, the sources on the subject are used as data collection tool.It is known that nanotechnology education has begun to take place at the level of secondary education in many of the developed countries and especially in the USA. Collective studies have been made between teachers and the universities to start nanotechnology education in high schools and lesson plans have been prepared as a consequence of these studies. Similar studies should be done also in our country and new projects must be realized to make use of nanotechnology education ?it has already been used at universities- in secondary schools too. In light of these findings, suggestions that are expected to be used for implementing nanotechnology education in the high schools have been presented in the form of work sheets.