Grafik eğitiminde dergi içi reklam tasarımlarının görsel bütünlüğünün sağlanmasında tipografik unsurların yeri
The place of typographic elements to provide visual unity of advertisement signs in magazines in graphic education
- Tez No: 278401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUTKU DİLEM KALAFAT ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Grafik eğitimi, tipografi, reklam, Graphic education, typography, advertisement
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırma, Grafik Eğitiminde Dergi İçi Reklam Tasarımlarının Görsel Bütünlüğünün Sağlanmasında Tipografik Unsurların Yerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tipografik unsurlarla hazırlanmış ve tesadüfi seçilmiş 25 adet dergi içi reklam için, araştırmacı tarafından hazırlanan ve alanında uzman 5 akademisyenin görüşüne sunularak geliştirilen grafiksel çözümleme formu kullanılmıştır. Grafiksel çözümleme formu, görsel bütünlük sağlamada önemli olduğu düşünülen kompozisyon, yazı- fon ilişkisi, aralık, oran- orantı, denge, ritm, vurgulama ve devamlılık gibi kriterlerden oluşmuştur. Grafiksel çözümlemesi yapılan dergi içi reklamlarından elde edilen verilerin analizi, nitel araştırma yöntemine uygun olarak yapılıp, yorumlanmıştır.Araştırma bulgularına bakıldığında; dergi içi reklamlarda tipografik unsuru oluşturan başlık, kendisinden sonra gelen metne başarılı bir şekilde aktarılmamış, alt başlığın önemi daha çok slogana kaydırılmış, metin okunurluğu olumsuz etkileyecek biçimde küçük puntolarda kullanılmıştır. Punto farklılıklarına dikkat edilmeyen reklamlarda oran orantı bozulmuş ve bu durum okunurluğu olumsuz olarak etkilemiştir. Vurgulama, daha çok sloganda kullanılan renk ve yazılarda verilmiştir. Tipografik öğeler arasındaki satır aralıkları ve harf espasları düzenli olarak tasarlanmıştır. Ancak, kompozisyon düzenlemesi bakımından özgün düzenleme yoluna gidilmemiştir.Araştırma sonuçlarına göre ; incelenen dergi içi reklam tasarımlarının birçoğunda, yukarıda söz edilen sorunların, tasarım ilkelerinin pek fazla göz önüne alınmadığından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu yönde, grafik eğitimi içinde tipografi derslerine verilen öneminin artırılmasına yönelik öğrencilere, tipografik unsurlarla düzenlenmiş afiş, broşür, katalog, dergi v.b. tasarım çalışmaları yaptırılmasıyla ilgili öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to put forward the place typographic elements to provide visual unity of advertisement designs within magazines in graphic education. For the advertisements in the magazines which were prepared with typographic elements and were randomly chosen, a graphical analysis form developed by the researcher and with the views of five academicians who are experts of the field was used. The graphical analysis form consists of criteria considered to be important to provide visual unity such as composition, the relation of writing-ground, spaces, rate- proportion, balance, rhythm, emphasis and permanence. The analysis of data gathered from advertisements in magazines is done with qualitative research method and interpreted.After the evaluation of findings, it is found out that the headline which forms the typographic element in advertisements in magazines wasn?t successfully transferred to the following text, the importance of subtitle was shifted to the slogan, and the text was written with small prints which badly affect the readability of the text. The emphasis was given through the color of slogan and writings. Row spaces and letter spaces which are two of the typographic elements was properly designed. However, the method of finding an original design wasn?t preferred in terms of composition design.According to result of survey, it is found that many of the advertisement designs in magazines which were examined were not sufficient to convey the expected massage to the target group precisely and effectively.