Kazakistan'da Ahıska Türklerinin sosyal-kültürel yapılarındaki değişmeler
The changes in social-cultural structure of Ahiska Turks in Kazakhstan
- Tez No: 278498
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK TAVKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahıska Türkleri, Ahıska Bölgesi, Kazakistan, Sosyal-Kültürel Yapı, Ahiska Turks, Ahiska Region, Kazakhstan, Social-Cultural Structure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu tezin konusu, Kazakistan'daki Ahıska Türklerinin sosyal-kültürel yapılarındaki değişmeleri bakımından incelemesidir. Tez Önsöz, İçindekiler, Giriş, Kısaltmalar başlıklarını takip eden 3 bölümden oluşmaktadır.I. Bölüm Teorik Çerçeve başlığını taşımaktadır. Bu bölümde sosyal-kültürel değişmelerin teorik yönü ele alınmıştır.II. Bölüm'de 1944'ten önce Ahıska'daki Ahıska Türklerinin sosyal, kültürel hayatları incelenmiştir. Bu bölümde Ahıska Türkleri hakkında malumat derlenmiş ve yaptığımız konuşmaların yardımıyla konunun eksikleri tamamlanmıştır.III. Bölüm'de Ahıska Türklerinin dillerinde ortaya çıkan değişmeler özellikle iki dillilik konusu bakımından ele alınmıştır. Ahıska Türklerinin edebiyatından örneklerler verilmiştir. Ses cihazına kaydettiğimiz konuşmaların yazıya geçirilmesiyle ortaya çıkan metinler verilmiş, bunlardan hareketle konuşurların iki dillilik durumları tespit edilmiştir. Konuşmalardan yararlanıp anketlerin cevaplarını inceleyerek Ahıska Türklerinin sosyal, ekonomi ve edebiyat ürünleri üzerinde durulmuştur.Tez Sonuç, Kaynaklar, Ekler, Türkçe ve İngilizce Özet ile son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the change in social-cultural structure of Ahiska Turks in Kazakhstan is studied. It consists of Preface, Contents, Introduction and Abbreviations which construct the work in three parts.Part I is Theoretical Frame. In this part the theoretical dimension of social-cultural changes is reviewed. In this part the aim had been to collect information regarding Ahiska Turks and filling the gaps in our knowledge by using the data from our recorded data.In Part III, the changes in the language of Ahiska Turks are studied with special respect to the bilingualism among speakers of Ahiska Turkish. Here, samples from the literary works and folklore of Ahiska Turks are given. The recorded material collected from interpersonal conversations is given as texts and bilingual situation is explained by using this data. Economic and social products and literary works of Ahiska Turks are examined by researching the aforementioned data sources in filling inquiries.Thesis ended with Conclusion, References, Appendices, Turkish and English summary