Latife Tekin'in romancılığı
The novel writing of Latife Tekin
- Tez No: 278506
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KAPLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Latife Tekin, modernist Türk romanı, gecekondu, göç, kadın, dil ve yoksulluk ilişkisi, büyülü gerçekçilik, çevreci eleştiri, feminizm
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 352
Özet
1980 sonrası Türk romancılığının önemli isimlerinden biri olan Latife Tekin, Sevgili Arsız Ölüm (1983) ile edebiyat dünyasında dikkat çeker. Tekin, ilk dört romanında ?Sevgili Arsız Ölüm (1983), Berci Kristin Çöp Masalları (1984), Gece Dersleri (1986), Buzdan Kılıçlar (1989), Aşk İşaretleri (1995)- yoksul insanları; büyülü gerçekçi bir tutumla, taraf da tutarak, geleneksel Orta Asya Türk kültürünün ve folklorun anlatım olanaklarından da yararlanarak ele alır. Bu eserlerde bireylerin ve toplumun maddi ve manevi sorunları, benzer temalara odaklanmış Türk romanlarından farklı anlatım stratejileri ve dilsel bir duyarlıkla öne çıkarılır.Tekin'in ikinci dönem romanlarında -Ormanda Ölüm Yokmuş (2001), Unutma Bahçesi (2004), Muinar (2006)- tema ile birlikte teknik de değişir. Çevre ve sorunlar; toplum yerine birey sorunlarının öne çıkarılmasıyla, tamamıyla perspektif değiştirir. Engin bir doğanın, ormanın içinde, kentin dışına itilmiş, her biri mesleğinde başarılı, aydın insanların varoluşsal sorunları; feminizm, kadın sorunu, unutma ve anımsama, çevreci duyarlılık ve aşk gibi temalar altında ele alınır. Tekin, romanlarının bu ikinci evresinde, bireyin iç dünyasına yönelmesi, ekolojik ve feminist değerleri öne çıkarmasıyla dikkat çeker.Tekin'in romancı kimliğinin geçirdiği aşamalar Türkiye'nin toplumsal dinamiklerinin değişimiyle paralellik gösterir. Toplum, cemaatten cemiyete dönüşür, anonim karakterdeki köy toplumundan kentlilik kimliğine, oradan da tekrar köy koşullarına daha modern biçimde sahip olan kentli kimliği öne çıkar. İki dönemde de Tekin'in otobiyografik öğelerden beslenmesi gözden kaçmaz.Bu tez, Tekin'in romanlarını, modernist roman estetiğinin belli başlı öğeleri; dil, tema, teknik gibi başlıklar altında analitik bir yaklaşımla ele almakta, onun 1980 sonrası Türk romanı içindeki konumunu belirginleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Latife Tekin, who is one of the important names of Turkish novelists of after 1980, draws attention to the world of literature with Sevgili Arsız Ölüm (1983). Tekin, in her first five novels?Sevgili Arsız Ölüm (1983), Berci Kristin Çöp Masalları (1984), Gece Dersleri (1986), Buzdan Kılıçlar (1989), Aşk İşaretleri (1995)- takes up poor people, with a magical realistic manner, taking a side and taking advantage of the expressive possibilities of the traditional Central Asian Turkish culture and folklore. In this work, the material and spiritual problems of individuals and society are highlighted with different narrative strategies and linguistic precision from Turkish novels focused on similar themes.In the second period novels of Tekin -Ormanda Ölüm Yokmuş (2001), Unutma Bahçesi (2004), Muinar (2006)- the theme and the technique change. Environment and problems completely changes the by highlighting the problems of individual instead of the community problems,. She takes up the existential problems of enlightened people who are in an extensive nature, forest, pushed out of the city, under themes such as feminism, women's problem, forgetting and remembering, environmental sensitivity and love. Tekin, in this second phase of her novels, attracts attention with the individual's inclining towards her inner world, highlighting the ecological and feminist values.The developmental stages of Tekin?s novelist identity parallels with the change of Turkey?s social dynamics. The society changes from community to association, from the identity of anonymous urban society to rural character, than again the urban identity which has more modern village conditions come forward. Tekin?s feeding of autobiographical elements in the two periods isn?t overlooked.This thesis takes up Tekin?s novels in an analytical approach under headings such as the main elements of the modernist novel aesthetics, language, theme, technique, sets off her position in the Turkish novel after 1980.KeyWords: Latife Tekin, modernist Turkish novel, slum, immigration, women, the relationship between language and poverty, magical realism, environmental criticism, feminism.