Rekabet ortamında müşteri ve yenilik odaklılığın KOBİ'lerin performansına etkileri: Kazakistan örneği
The effect of customer and innovation orientation in competitive environment on the performances of SME: An example from Kazakhstan
  1. Tez No: 278507
  2. Yazar: NİGARA ABDRAKHMANOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri Odaklılık, Yenilik Odaklılık, Pazar Dinamizmi, Rekabet Yoğunluluğu, KOBİ'lerin Performansı, Customer Orientation, Innovation Orientation, Market Dynamism, Competitive Intensity, SME?s Performance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Küresel rekabet şartlarında işletmeler mevcut durumlarını doğru anlamak, geliştirmek ve yerinde stratejik kararlar alabilmek için performanslarını değerlendirmek ve performanslarına etki eden faktörleri analiz etmek ihtiyacındadırlar. Bu çalışmada, küçük ve orta boyut işletmelerin performanslarına etki eden faktörlerin; müşteri odaklılık ve yenilik odaklılığın analizi yapılmıştır. Ayrıca, işletmelerin müşteri ve yenilik odaklılığının, pazar dinamizminin, rekabet yoğunluluğunun işletmenin yenilik performansını ve finansal performansını, bir de yenilik odaklılığın, pazar dinamizminin ve rekabet yoğunluğunun müşteri odaklılığı nasıl etkilediği incelenmiştir. Araştırma örneklemi Kazakistan'da faaliyette bulunan KOBİ'lerden oluşmaktadır. Çalışma hipotezlerine göre; müşteri odaklılık, yenilik odaklılık işletme performansı boyutları üzerinde pozitif etkiye sahiptir, pazar dinamizmi ve rekabet yoğunluluğu ise negatif etkiye sahiptir, yenilik odaklılık, pazar dinamizmi ve rekabet yoğunluluğu işletmelerin müşteri odaklılığını olumlu yönde etkilemektedir. Araştırma sonuçları çeşitli açıdan tartışılmış ve bulguların KOBİ'ler için önemi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Under the global competition conditions, firms have to evaluate the performance and analyze factors affecting its performance for understanding of current status, improving and making right strategic decisions. In this study, customer and innovation orientation related factors which influence the small and medium firms? performance were analyzed. In addition, the effect of the impact of the customer orientation and innovation orientation, market dynamism and competitive intensity on firms? performance more over the effects of innovation orientation, market dynamism and competitive intensity on customer orientation were analyzed. The study was contacted in Kazakhstan. According to hypothesis, customer orientation and innovation orientation have a positive effect on performance, market dynamism and competitive intensity have a negative effect on performance, innovation orientation, market dynamism and competitive intensity affect firm?s customer orientation. The results of the research are discussed from different aspects and the importance of the findings in terms of SME is defined.