İlköğretim müfettişlerinin öğretim liderliği rollerini yerine getirme düzeyleri
The level of primary education inspectors? performing their roles of instructional leadership
- Tez No: 278584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Liderliği, İlköğretim Müfettişi, İlköğretim Okul Müdürü, Sınıf Öğretmeni
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim müfettişlerinin öğretim liderliği rollerini ne düzeyde yerine getirdiklerini belirlemektir. Araştırma verileri 2009-2010 eğitim- öğretim yılında Bolu ili merkez ilçesinde görev yapan; 18 ilköğretim müfettişi, 42 ilköğretim okulunda görev yapan ilköğretim okul müdürleri ve bu okullarda görev yapan 383 sınıf öğretmeni grubuna anket uygulanarak toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde standart sapma, aritmetik ortalama, t testi ve varyans analizi teknikleri kullanılmıştır.Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: İlköğretim müfettişlerinin öğretim liderliği rollerine ilişkin davranışları gerçekleştirme düzeylerine yönelik görüşleri değerlendirildiğinde, ilköğretim müfettişleri kendilerini ?her zaman? öğretim lideri olarak görürken, ilköğretim okul müdürleri ve ilköğretim sınıf öğretmenleri, ilköğretim müfettişlerini ?ara sıra? düzeyinde, öğretim lideri olarak görmektedirler. Bunun yanında, İlköğretim müfettişlerinin öğretim liderliği rollerini gerçekleştirme düzeylerine ilişkin görüşleri arasında ilköğretim müfettişleri, ilköğretim okul müdürleri ve ilköğretim sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, müfettişlik kıdemi, yöneticilik kıdemi ve öğrenim durumu değişkenleri açısından anlamlı bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to find out at what extent the primary education inspectors perform their roles of instructional leadership. The data of the research are collected by applying questionnaire to 18 primary education inspectors, to primary school headmasters who work in 42 different primary schools and to 383 primary school teachers who teach in these schools. To analyse the data; standard deviation, arithmetic mean, t test and analysis of variance techniques were used.The results of the research can be summarized as this: When primary education inspectors? opinions about the level of performing the bahaviours of their roles of instructional leadership, although they ?always? see themselves as the leaders of instruction, the headmasters and the teachers of primary schools ?sometimes? see the primary education inspectors as the leaders of instruction. Besides that, primary education inspectors? headmasters? and teachers? of primary schools sex, age, occupational seniority, the seniority of inspectorship and administering and educational background variables doesn?t make a meaningful difference about the opinions of primary education inspectors? performing their roles of instructional leadership.Key Words : Instructional Leadership ( Leadership of Instruction), Primary Education Inspector, Primary School Headmaster, Primary School Teacher