Afyonkarahisar ili ilköğretim okullarının 1930-1940 ve 2000-2010 yıllarına ait teftiş raporlarına göre eğitim öğretim sorunları ve çözüm önerileri
Education and training problems and possible solutions according to Afyonkarahi̇sar province's audit reports in the years, (1930-1940 and 2000-2010)
  1. Tez No: 431285
  2. Yazar: MUZAFFER ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNAYET AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 1930-1940 ve 2000-2010 teftiş raporlarının karşılaştırması, ilköğretimde denetim, eğitim politikaları, müfettiş niteliklerinin karşılaştırması, comparison of 1930-1940 and 2000-2010 audit reports, inspection at primary schools, education policies, comparison of supervisors' characteristics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırma, Afyonkarahisar ili ilköğretim okullarının 1930-1940 ve 2000-2010 yıllarına ait teftiş raporlarına göre Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yılları ile geldiği son noktanın, okul denetimlerine yansıyan bulgular aracılığı ile karşılaştırarak her iki dönem arasındaki benzerlik ve farklılıkları saptamak amacıyla yapılmıştır. Eğitim sistemimizin geçirdiği dönüşüme veya dönüşümlere ilişkin önemli bilgiler keşfedilirken görevdeki maarif müfettişlerine (ilköğretim müfettişlerine) yeni bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, ilköğretim okullarında rehberlik ve teftiş görevi yapmakta olan ilköğretim müfettişlerinin rehberlik ve teftiş sonrası yazdıkları rehberlik ve teftiş raporlarına göre ilköğretimin sorunlarını belirlemeye yönelik ve doküman analizine dayalı nitel bir çalışmadır. İlgili yıllara ait defterler incelenerek elde edilen veriler temalara, kategorilere ve gerektiğinde alt kategorilere uygun olarak analiz edilmiştir. Çalışmada“durum çalışması deseni”kullanılmıştır. Teftiş tebliğlerinin doküman analizi yolu ile incelenmesinden, 1930-1940 ve 2000-2010 dönemlerinde uygulanan eğitimin amaçları, eğitim politikaları, öğretmenlik mesleği ve öğretmenin rolü, öğrenciye bakış açısı, program yaklaşımı ve içerikleri, okul yöneticiliği ve öğretim yöntemleri, dönemlerin kendi içlerinde ve dönemler arasında karşılaştırılmıştır. Araştırmadaki durumları oluşturan okullar, 1930-1940 tarihleri arasında“teftiş defteri”bulunan okullar temel alınarak belirlenmiştir. 1930-1940 yıllarına ait teftiş defterleri bulunan okullarda 2000-2010 yıllarına ait teftiş defterleri zaten bulunacağı için çalışma durumlarının oluşmasında 1930-1940 yılları arası defterlere sahip okullar belirleyici olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, Atatürk döneminde Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile birleştirilen, laikleştirilen, demokratikleştirilen öğretimin, proğram değişiklikleri yolu ile başlangıç hedeflerinden farklılaştığı, bu nedenle eğitimin siyasallaşarak başlangıç hedefinden uzaklaştığı, uzlaşılan bir milli eğitim politikasının oluşturulamadığı saptanmıştır. Öğretmenlerin alanlarında, uygulama boyutunda sorun yaşadıkları, alanının uzmanı olarak eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenlerin, ders anlatımında gereği gibi davranamadıkları, eğitimin asli sorunlarından biri olan uygulama boyutunda sorunlar yaşandığı görülmüştür. Okul işletmeciliği konusunda tam anlamıyla profesyonelleşilemediği saptanmıştır. 1930-1940 dönemi müfettişlerinin 2000-2010 dönemi müfettişlerine göre derste gözlenen somut durum ve olgulardan yola çıkarak daha somut, öznel, uygulanabilir öneri yaptıkları, 2000-2010 dönemi müfettişlerin genellemelere dayanan önerilerde bulundukları, 1930-1940 dönemi müfettişlerinin günümüz öğretmen beklentisini karşılayan, öğretmenin olumsuz yönleri yanında olumlu yönlerini de vurguladıkları, resmi dil yerine göre otokratik, insancıl, eğitsel liderlik rollerinin gereği olan tutumları sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Utilizing from the audit reports of Afyonkarahisar province carried out in the years, (1930-1940 and 2000-2010), this study aimed to demonstrate the similarities and differences between the two periods, starting from the foundation year of Republic of Turkey to the present day, by comparing the reflections and findings of the school supervisors. As new information was discovered regarding the changes and transformations of our education system, the primary education inspectors were provided with new insights. This research was based on qualitative document analysis, and aimed to determine problems of primary education by utilizing from elementary school supervisors' reports written after guidance and inspection. The data was obtained and analyzed according to themes, categories and sub-categories presented in the documents of relevant years. In this research, the case study design was used. Through the document analysis of audit reports, the present study carried out comparative analysis of the purposes of education, educational policy, teaching profession and the role of the teacher, the perspective toward student, the program approach and content, school management and teaching methods. Primarily, the schools, which had supervision book in the years between 1930 and 1940, were chosen for the research. Since the supervision books of 1930-1940 included the supervision books of 2000-2010, the case studies was carried out with a special focus on the schools that have books the years between 1930 and 1940. According to the results of the study, the education became merged, secularized and democratized with the unity of education law during Atatürk's time has now been under the impact of religion, and therefore; the system of education moves away from the initial target due to politization, and it was found out that there is still no consensus on a national education policy. It was also pointed out that the graduates of faculty of education had problems in putting into practice what they have learned and cannot act properly while giving lectures. Also, the study revealed that there is still too much to do for professionalism in the school management. Compared to the supervision belonging to 2000-2010 period, the inspectors of 1930-40 could come up with more concrete, subjective and practical solutions, supervisors of 2000-2010 period made generalized suggestions, and 1930-1940 period supervisors met expectations of today's teachers could emphasize both positive and negative aspects of a teacher, and use formal language and if necessary, autocratic, humanistic language as a part of their instructional leadership roles.