İlköğretim beşinci sınıfa devam eden zihinsel yetersizliği olan ve olmayan öğrencilerin temel astronomi kavramlarını algılama şekilleri
Ways of perception of basic astronomy terms of 5th grade primary school students with/without mental retardation
  1. Tez No: 278592
  2. Yazar: GAMZE KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR ÇİFCİ TEKİNARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, astronomi kavramları, fen ve teknoloji öğretimi, kavram öğretimi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma beşinci sınıfa devam eden zihinsel yetersizliği olan ve olmayan öğrencilerin temel astronomi kavramlarına ilişkin (Dünya'nın şekli, hareketi, gece-gündüz oluşumu, Ay'ın evreleri ve hareketi, Güneş'in hareketi) bilgi düzeyleri arasında farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmaya Antalya ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarının beşinci sınıfında kaynaştırma uygulamasında yer alan 50 zihin yetersizliği olan, 50 zihinsel yetersizliği olmayan öğrenci katılmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü ilköğretim okullarının ve öğrencilerin belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden, kolay ulaşılabilirlik durum örnekleme yöntemi kullanılmıştır.Betimsel olarak desenlenen bu çalışmanın nicel verileri Antalya ilinde MEB'e bağlı ilköğretim okullarının beşinci sınıfında tam zamanlı kaynaştırma programına devam eden zihinsel yetersizliği olan ve olmayan öğrencilere uygulanan çoktan seçmeli bilgi testi (TABT-ÇSS) ile, nitel verileri ise öğrencilere sorulan açık uçlu ile elde edilmiştir.Veri toplama araçlarının güvenirlik çalışması araştırma kapsamı dışındaki kaynaştırma öğrencisi bulunan 5. sınıflarda eğitim alan 92 öğrenci (70 zihinsel yetersizliği olmayan, 22 zihinsel yetersizliği olan) ile tamamlanmıştır. Test sonuçları ITEMAN programında KR 20 formülüne göre güvenirlik katsayısı (? = 0.838) tespit edilmiştir. Geçerlik güvenirlik çalışmalarının tamamlanmasından sonra hazırlanan 20 soru bir bilgisayar öğretmeninden yardım alınarak Shockwave Flash programı kullanılarak görsel öğelerle desteklenmiş bilgisayar temelli bir test formatına dönüştürülmüştür.Testin uygulanmasıyla elde edilen nicel veriler SPSS 15 paket programında bulunan t testi, aritmetik ortalama, diskriminant analizi, Wilk' Lambda Ki-Kare test istatistikleri yardımıyla ve ITEMAN madde analizi programı kullanılarak çözümlenmiş ve bulgular tablolara dönüştürülerek sunulup yorumlanmıştır. Nitel veriler görüşme sorularının yazılı hale dönüştürülmesinden sonra analiz edilmiştir. Öğrencilerin cevaplarına göre kategoriler oluşturulmuş ve öğrenci cevaplarının kategorilere göre frekansları hesaplanmıştır.Araştırma sonunda zihinsel yetersizliği olmayan öğrencilerin test başarıları ile zihin yetersizliği olan kaynaştırma öğrencilerinin test başarıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Zihinsel yetersizliği olan ve olmayan öğrencilerin en çok Dünya'nın hareketi, gece-gündüz oluşumu, Ay'ın hareketi ve evreleri konularında yanlış kavramalara sahip oldukları belirlenmiştir. Bulgular doğrultunda fen bilgisi öğretimine ilişkin çözüm ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been done for the purpose of ascertaining whether there is any difference as to basic astronomy terms such as shape and motion of the earth, formation of day and night, phases and motion of moon and motion of sun between the students with/without mental retardations.50 students with mental retardations and 50 students without mental retardations from the primary schools under Ministry of Education in Antalya have participated in this research. For the purpose of selecting primary schools and students, among the purposive sampling methods easily accessible sampling method has been selected.The research is designed as a descriptive study. Quantitative data of this descriptively figurated research have been obtained via multiple choice test (TABT-ÇSS) applied to the 5th grade integrated students with/without mental retardations. Qualitative data of the research has been obtained as the result of half-oriented negotiations with the students participated in.Reliability research has been completed by 92 5th grade integrated students that are out of research. Of these students 22 have mental retardations while 70 do not have. Data results have been determined by the KR 20 formula in ITEMAN program in which reliability coefficent is ? = 0.838. After validity and reliability research, 20 questions have been converted into a computer-based test by the help of a computer instructor using Shockwave Flash software.Quantitative data of the test have been analyzed statistically via SPSS 15 software that contains ?t test, arithmetic mean, discriminant analysis, Wilk?s Lambda and chi-squared test? and findings have been interpreted after being tabulated. Qualitative data have been analyzed after interview questions have been transcribed. Categories have been created according to the answers of the students and frequencies have been calculated according to them.As a result of the research, there has been ascertained a significant difference between the test results of the integrated students with mental retardations and the ones without mental retardations. It has been determined that students with/without mental retardations are mostly wrong at motion of the earth, formation of day and night and motion and phases of moon. Solutions and suggestions regarding science education have been put forward in the light of findings.KEYWORDS: Mental retardation, astronomy terms, science and technology education, concept learning.