Hülasatü'ş Şüruh'un (6. c. 1-95) çevirisi ve incelenmesi
The translation and analysis of Hülasatü'ş-Şüruh (6. volume 1-95)
  1. Tez No: 278606
  2. Yazar: HARUN ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. YUSUF ÇETİNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Murad Molla, Hülasatü'ş Şüruh, Şerh, Mesnevî, Mevlânâ Celâleddin Rûmî, Murad Molla, Hülâsatü?ş Şüruh, Mevlâna, Mesnevî
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
Edebiyatımızda, Klasik Türk Edebiyatı çerçevesinde birçok mesnevî yazılmıştır.Bu mesnevîler içerisinde en büyük öneme sahip olanı ise şüphesiz MevlanâCelâleddin-i Rûmi'ye ait olan Mesnevî-i Şerif'tir.Mevlânâ'nın bu eseri bütün dünya tarafından tanınmış ve eser üzerine birçokçalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların büyük bir çoğunluğunu ise şerhleroluşturmaktadır.Yazıldığı dönemden itibaren şerh edilen bu eser, genelde kısmî olarak şerhe tâbitutulmuştur. Baştan sona bütün eserin şerhi ise nâdirdir. Bundan dolayıçalışmamızda Mesnevi-i Şerif'in baştan sona şerhi olan ve Murad Molla Nakşibendî`nin kaleme aldığı Hülasatü'ş Şüruh adlı bu eserin incelenmesi uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In our literature, with in the frame of classıcal turkısh literature many mesnevishave been wrıtten. With out doubt among these mesnevis, Mesnevî-I Şerif whıchbelongs to Mevlana Jalaluddin Rumi has the most important position.Many studies have been done about this work of Mevlana, which is knownnearly by all over the world and Mesnevi commentaries make up most of thesestudies.Mesnevi Şerif has been commanted by many commantetaros from the day it waswritten to today and different researches have been made almost all of thesecommantaries. We chose Hülasatü?ş Şüruh of Murad Molla as a subject in ourstudy.