Hülâsat'üş-şürûh (5. c. 81-160)'da şerh geleneği ve özelliklerinin incelenmesi.
Hülâsat'üş-şürûh (5th c. 81-160), and the characteristics of the commentary tradition.
- Tez No: 349293
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NODİRKHON KHASANOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hülâsatü'ş-şürûh, Murâd Molla, Tasavvuf, Mazmun, Mesnevî, Mevlevî, Hülâsatü'ş-şürûh, Murad Molla, Sufism, Mazmun, Masnavi, the Mevlevi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 418
Özet
Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız, Bizim mezarımız âriflerin gönülleridir.?diyen büyük üstâd Hz. Mevlâna Celâleddin-i Rûmî eserleriyle gönüllerde taht kurmuştur. Ve herkesçe bilinen, ?Mesnevî? denince ilk akla gelen ?Mesnevî-i Şerîf'iyle geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanlığa yol gösterici olmuştur. Bu yol gösterici rehberin çağımız insanına daha açık ve anlaşılır bir halde sunulmak istenmesi, çalışmamızın kaynağı olmuştur.Molla Murâd'ın kaleme aldığı Hülâsatü'ş-Şürûh adlı Mesnevî şerhinin çalışılmasındaki amaç ise günümüze yakınlığı hasebiyledir. Hûlasatüş-şürûh 6 ciltten oluşan hacimli bir eser olduğundan dolayı bu çalışmada Mesnevî-i Şerîf'in şerhinin tamamına yer verilememiştir. Ve belli bir kısmı ele alınıp Hûlâsatü'ş-şürûh adlı eserin 81-160 varakları üzerinde çalışılmıştır.Çalışmanın yapısı beyân edilecek olursa; bir giriş bölümü ve iki bölümden oluşmaktadır:Giriş bölümünde Mesnevi-i Şerîf'in önemine, tasavvufî şerh geleneğine ve Hûlasatüş-şürûh adlı eserin gerek yapı ve gerekse içerik özelliklerine kısaca değinilmiştir. Bu konular üzerinde fazla durulmamasının sebebi yeni bir şeyler ortaya koyabilmek kaygısıdır.Birinci bölümde; Hûlâsatüş-şürûh'un 81-160 vr.larındaki dinî terimler, örneklerle îzâh edilmeye çalışılmış, Eski Türk Edebiyatı çerçevesinde tasavvufî terimler ve mazmûnlar incelenmiştir.İkinci bölümde ise Hûlâsatüş-şürûh şerhinin 81-160 varaklarının günümüz harflerine aktarımına yer verilmiştir. Metnin ardından ek olarak tıpkıbasımı da eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
After death we do not call anywhere my grave?Our volunteers cognition grave.“ said the great maestro Hz. The works of Mevlana Celaleddin-i Rumi had also won the hearts.And the well-known, ”Masnavi“ is mentioned first that comes to mind, ”Masnavi-i Şerîf'iyle been guiding humanity in the past as now. This is more clear and understandable to the people of our time guiding the guide presented a case study has been the source asked.Written by Murad Molla's Masnavi şerhinin çalışılmasındaki Hülâsatü'ş-Şürûh the present purpose hasebiyledir proximity. A voluminous work consisting of six volumes Hulasatüş-şüruh because in this study were not given all of şerhinin Masnavi-i Sharif. And a certain portion of the work handled by Hulastü'ş-şürûh studied foils of 81-160.If the structure of the study, to be divine declaration, in general, consists of two parts:The first chapter, the importance of Masnavi-i Sharif, the mystical tradition of commentary and Hulasatüş-şüruh need to work and content characteristics of the building and briefly touched upon. These issues are more skate on the cause of concern for something new to reveal.The second section, examples of the potential to be explained in the text studied, mystical terms are examined within the framework of old Turkish literature.The third and last section 81-160 Hulasatüş-şürûh explanation for the transfer of the letters pages of today have been given. In addition to the text, then added in just the printing.