Sevinç Çokum'un eserlerinde folklor unsurları
Folklor elements in Sevinç Çokum's works
- Tez No: 278605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, halk bilimi, folklor, Sevinc Cokum, Folklore
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Halk kültürü bir milletin temelini oluşturan unsurlardandır. Her insan doğumdan ölüme süren yaşamında içinde yaşadığı toplumun değerleriyle şekillenir. Günümüzün başarılı edebiyatçılarından Sevinç Çokum da eserlerinde içinde yaşadığı toplumun değerlerini, kültürünü, yaşantılarını, mücadelelerini çok iyi gözlemleyerek kurgulayıp yansıtmıştır. Biz de bu çalışmamızda Sevinç Çokum'un hikâye ve romanlarında halk bilimi-folklor unsurlarını inceleyip değerlendirdik.Çalışmamızın birinci bölümünde Sevinç Çokum'un hayatını ele aldık. Aynı bölüm içerisinde Çokum'un hikâye ve romanlarını özetleyip bilgi verdik.İkinci bölümde halk edebiyatı unsurlarını üç ana başlık altında Anonim Halk Edebiyatı ve ürünleri, Âşık Edebiyatı ve ürünleri, Tasavvuf Edebiyatı ve ürünleri olmak üzere inceledik.Üçüncü bölümde Çokum'un eserlerinde halk bilimi unsurları; dil anlatım, geçiş dönemi, günlük hayatla ilgili gelenek ve görenekler, halk bilgisi, bayram tören ve kutlamalar, inanışlar, oyun eğlence ve spor, halk oyunları, halk müziği, giyim kuşam, halk sanatları ve zanaatları, halk mutfağı, halk mimarisi, dayanışma yardımlaşma ve eğitim kurumları başlıklarıyla işledik.Diğer bölümde ise incelemelerimizi bir sonuca bağlayıp değerlendirdik. Çalışmamız kaynakça bölümüyle tamamlanmış oldu.
Özet (Çeviri)
Popular culture is one of the most important components that make the foundation of a nation. Every human being, in his lifespan, gets shaped by the culture of the society which he or she belongs. One of the successful literatures of our modern day, Sevinc Cokum, also reflects the values, cultures, experiences, and the challenges of the society in his works.In this research thesis, we analyzed and evaluated the folklore elements in Sevinc Cokum?s short-stories and novels.In the first part of our paper, we covered the biography of Sevinc Cokum as well as the summary of his short-stories and novels.In the second part, we have divided the elements of the folk-literature into three main headings; anonym folk-literature along with its articles, asik literature along with its articles, and sufi-literature along with its articles.In the third part, we studied Cokum?s writings thoroughly and analyzed the following sub-headings; Usage of Language, Transition Cycle, Daily Life Customs and Practices, His Knowledge in Community, National Celebrations, Ceremonies and Greetings, Beliefs, Act Amusement and Sport, Folk-Dance, Folk Music, Apparel, Folk Art and Craft, Folk Kitchen, Folk Architecture, Contribution and Cooperation of the Society, and Educational Institutions.In the last part, we concluded our evaluations about Cokum?s writings and completed our thesis with the references section.