State understanding in classical and modern utopias
Klasik ve modern ütopyalarda devlet anlayışı
- Tez No: 278687
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAMMAS SALUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Utopia, Dystopia, Ideal State, Ideal Society, Human Values, Platon, Farabi, Thomas More, Tommaso Campanella, Francis Bacon, Yevgeny Zamyatin, George Orwell, Aldous Huxley, Republic, Virtous City, The City of the Sun, New Atlantis, Nineteen-Eightyfour, Brave New World, Totalitarianism, Big Brother, Freedom, Loyalty, Caste System, Technology and Science
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez ütopyacı düşüncenin gerçekleştiğinde olabilecek tehlikeleri göstermek amacıyla yazılmıştır. Bana göre ütopyaların kendi düşünce yapılarına uymayan herhangi bir alternatifi kabul etmemelerinden dolayı her ütopya distopyaya dönme eğilimindedir. Tez, ütopyanın ne olduğu sorusuna cevap verilen ve daha sonraki bölümlerde nelerin ortaya koyulacağını açıklayan giriş bölümünden sonra beş bölümden oluşmaktadır. ?Ütopya veya İnsanın Sonsuzluk Duygusu? adlı birinci bölüm, ütopyaların tarihi, özelliklerini ve tanım olarak distopya kavramını inceledikten sonra, ütopyaların distopyalara dönüşmesine bir giriş niteliğindedir. İkinci bölüm benim klasik ütopyalar olarak adlandırdığım büyük ütopyalar hakkındadır. Bu bölüm Eflatun'un Devlet'ini, Farabi'nin Erdemli Şehir'ini, Thomas More'un Ütopya'sını, Tommaso Campanella'nın Güneş Devleti'ni, ve son olarak Francis Bacon'un Yeni Atlantis'ini incelemektedir. Üçüncü bölüm aynı zamanda distopyalar olan modern ütopyaları araştırmaktadır. Bu bölümde Yevgeny Zamyatin'in Biz'i, Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya'sı ve George Orwell'ın Bindokuzyüzseksendört'ü incelenmektedir. Sonuç bölümünden bir önceki dördüncü bölümde, ütopyaların distopyalara dönüşümündeki etkenler incelenmiştir. Tez ütopyaların gerçekleştiğinde distopyalar haline geleceğini göstermeye çalıştığım sonuç bölümüyle sona ermektedir.Anahtar KelimelerÜtopya, Distopya, İdeal Devlet, İdeal Toplum, İnsani Değerler, Eflatun, Farabi, Thomas More, Tommaso Campanella, Francis Bacon, Yevgeny Zamyatin, George Orwell, Aldous Huxley, Devlet, Erdemli Şehir, Güneş Şehri, Yeni Atlantis, Biz, Bindokuzyüzseksendört, Cesur Yeni Dünya, Totalitaryanizm, Büyük Birader, Özgürlük, Sadakat, Kast Sistemi, Teknoloji ve Bilim.
Özet (Çeviri)
This thesis is aiming at demonstrating dangers of utopian thinking when it comes true. My argument is that every utopia tends to be turned into dystopia because of utopias? features that do not accept any alternatives to their way of thinking. The thesis consists of five parts after the introduction that is included to answer the question ?what is utopia?? and shows what will be done in my thesis. The first part following it that is named ?utopia or eternality feeling of human? identifies the history of utopias, characteristics of utopias and dystopia as a definition, and finally an introduction to transformation of utopias to dystopias. The second part is about the major utopias which I called classical utopias. This part explores Plato?s Republic, Farabi?s Virtuous City, Thomas More?s Utopia, Tommaso Campanella?s The City of the Sun, and finally Francis Bacon?s New Atlantis. The third part explores modern utopias which are dystopias as well. In this part, Yevgeny Zamyatin?s We, Aldous Huxley?s Brave NewWorld, and George Orwell?s Nineteen-Eightyfour are examined. In the fourth part before conclusion, factors in transformation of utopias to dystopias are demonstrated. The thesis ends with a conclusion part in which I try to demonstrate utopias will be dystopias when they come true.